Waar jij komt, heb jij invloed op wat anderen denken, voelen of doen. Ook als je niets zegt, of denkt ‘ze nemen me maar zoals ik ben’, oefen je invloed uit. Het grootste effect van communicatie is namelijk non-verbaal. Visuele signalen en de toon van je stem hebben meer impact dan de inhoud van je woorden.

Jouw beeld heeft altijd invloed!

Een groot deel van onze hersenen is betrokken bij het verwerken van visuele informatie en doet dat razendsnel, veel sneller dan tekst of gesproken woord. Onze hersenen maken voor ons de keuze wat wij zien, nog voordat jij je er bewust van wordt. Als dit beeld positief is, worden jou (vaak onbewust) nog meer positieve kwaliteiten toegedicht.

Feit 1: Je doet moeite voor een ander:
Een afspraak met een potentiële klant of opdrachtgever is hetzelfde als een afspraak met je eerste date. Of het nu korter of langer geleden is, je herinnert je vast nog wel dat je extra aandacht hebt besteed aan je outfit. Je laat zien dat je moeite doet voor een ander door extra zorg te besteden aan je uiterlijke presentatie. Want als jij aankomt in een kapotte jeans, afgetrapte gympjes en een blouse vol kreukels en vlekken, vormt de ander onbewust het beeld dat jouw werk er ook zo uit zal zien.

Feit 2: Je straalt zelfvertrouwen uit:
Als je er goed uitziet op een manier die past bij wie jij bent en wat je wilt bereiken, voel je je beter en meer zelfverzekerd. Denk eens terug aan een moment waarop je blij was met hoe je eruit zag. Toen je dat ene mooie jurkje aan had, die geweldige jumpsuit of dat prachtige op maat gemaakte pak. Hoe was je lichaamshouding, je handdruk en je oogcontact op dat moment? Er goed uitzien geeft zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Dat voel je, dat straal je uit en dat ziet de ander ook.

Feit 3: Je wordt eerder serieus genomen:
Het beeld dat anderen van jou hebben (jouw imago) wordt gevormd door wat mensen van je zien, horen en ervaren. Het is een gevoel dat iemand over jou heeft. Dat gevoel bepaalt of jij gewaardeerd of serieus genomen wordt. Imago is de optelsom van binnenkant, buitenkant en overkant: Wie ben jij, wat is jouw persoonlijkheid en wat laat je daarvan zien in je uitstraling? Een positief imago is van invloed op jouw persoonlijke succes.

Feit 4: Je onderstreept je expertstatus:
Jij bent de expert op jouw vakgebied en dat mag je zeker onderstrepen met een representatieve uitstraling. Draag bijvoorbeeld geen oude, gedateerde blazer. De ander kan denken dat je ook gedateerde gedachten hebt, terwijl je juist wordt ingezet omdat je innovatief of creatief bent. Je hoeft er niet hypermodern uit te zien, maar wel goed verzorgd en bij de tijd.

Feit 5: Je neemt jezelf serieus:
De manier waarop je over jezelf denkt en hoe je dat uitstraalt beïnvloedt wat anderen van je zien en het beeld dat ze van je vormen. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ is een uitspraak die we allemaal wel kennen. Wij worden opgevoed met ‘bescheidenheid siert de mens’.  Neem jezelf serieus, stop met verstoppen wie je bent. Kies er bewust voor om op te vallen en gezien te worden.  Als je er als onderneemster ‘duur’ uitziet, met prachtige kleding en mooie sieraden kun je bovendien een hoger tarief hanteren. Je klant ziet kwaliteit en is bereid daarvoor te betalen. Als jij jezelf al niet serieus neemt, waarom zou een ander dat dan wel doen?

De kracht van representatief kleden werkt! Dit heeft niks te maken met ‘die aap en die gouden ring’. Het heeft alles te maken met een goede indruk maken. Beter in beeld komen, begint bij jezelf. ‘Ze nemen mij maar zoals ik ben’ is jezelf verstoppen. Goed is in dit geval niet goed genoeg. Iedereen mag zien hoe bijzonder jij bent. Jij mag opvallen met jouw unieke talenten. Laat jezelf zien in je beste versie, met je kop ruim boven het maaiveld uit.

Samengevat:

Feit 1: Je doet moeite voor een ander

Feit 2: Je straalt zelfvertrouwen uit

Feit 3: Je wordt eerder serieus genomen

Feit 4: Je onderstreept je expertstatus

Feit 5: Je neemt jezelf serieus

Op welke manier werkt voor jou de kracht van representatief kleden?

Gratis e-book: Laat zien wie je bent met de kracht van kleur.

 

Download mijn gratis e-book en voorkom dat jij voor altijd onder het maaiveld blijft, zoals 70% van de ondernemers.  Maak dagelijks gebruik van dit praktische naslagwerk en laat zien wie je bent!

Dank je wel. Het e-book zit in je mailbox. (Check je spambox als je 'm niet direct ziet)