Regelmatig krijg ik de vraag van (startende) onderneemsters: ‘Wat trek ik aan als ik ga netwerken?’ En voordat ik dan tips geef over wat, naar mijn mening, wel of niet gepast is qua outfit, stel ik eerst een vraag terug. ‘Wat trek je aan naar een eerste date?’ Voordat er antwoord komt, zie ik eerst veel verbazing op iemands gezicht. Met daarna de reactie: ‘Dat is niet met elkaar te vergelijken!’ Ik wil gewoon dicht bij mezelf blijven. Ik houd er niet van om opgedirkt rond te lopen. Mensen moeten mij maar nemen zoals ik ben.

Je snapt zeker al dat ik daar echt anders over denk. Want netwerken is hetzelfde als daten. Of je nu op zoek bent naar die leuke partner, een fantastische baan of je ideale klant, je wilt een onweerstaanbare eerste indruk achter laten. Je wilt uitstralen dat je moeite hebt gedaan voor de ander, dat je hem of haar serieus neemt. En het allerbelangrijkste, dat je jezelf serieus neemt!

Fabel 1: Ik doe gewoon mijn fluffy vest aan.
Dat draagt zo lekker warm en comfortabel. En ik kan er fijn in wegkruipen. Voor ’s avonds op de bank is het een goede optie. Maar het is echt een no-go wanneer je gaat netwerken. Ondanks dat je met een vest toegankelijker bent, straal je weinig professionaliteit uit met een harig, aaibaar stofje of een grof breisel. Een goed alternatief is een (tricot) blazer, leren jackje of een mooi jeansjasje. Wil je toch echt liever een vest aan? Kies dan voor een vest van uitstekende kwaliteit met een fijn breisel en een perfecte pasvorm.

Fabel 2: Uggs zijn goede vervangers voor pumps.
Ik kan niet zo lang op hakken staan en lopen hoor. Dat is echt niks voor mij. Het liefst loop ik op mijn Uggs, dat kan toch prima onder elke outfit? Uggs zijn vooral handig als je langs de lijn staat bij het voetbal of de hond uitlaat. Maar draag ze nooit onder een professionele outfit. Ze maken je lomp en je voeten lijken groter. Wil je geen pumps, kies dan voor een mooi enkellaarsje of een nette sneaker.

Fabel 3: Jeans met gaten zijn hip, dan mag het.
Mijn mening is dat, de kleding die je draagt naar zakelijke gelegenheden, altijd schoon, heel en netjes gestreken moet zijn. En een jeans is echt geen probleem, wanneer deze donkere van kleur is. Een perfecte pasvorm heeft en géén gaten. Wanneer je representatief wilt overkomen, trek je toch ook geen pantalon of blouse met gaten aan? Precies! Dus ook niet die jeans.

Fabel 4: Bij mooi weer kan ik prima sandalen en slippers dragen.
Sandalen en slippers mogen mee in je koffer op vakantie, je kunt ze aan naar een dagje strand of in de achtertuin. Maar echt never-nooit naar een netwerkbijeenkomst. Want geloof me, niemand zit te wachten op een ontmoeting met jouw kalknagels, eeltranden of kloven aan je hakken. Doe jezelf en anderen een plezier en verpak je voeten in een mooie ballerina of instapper.

Fabel 5: Een laag decolleté moet kunnen.
Een beetje bloot mag best, maar zodra je inkijkt hebt in je decolleté is het echt te laag. Net als doorschijnende blouses, die kunnen prima zolang je er een topje onder draagt. En let ook op de lengte van je rok. Zodra deze opkruipt wanneer je gaat zitten is het onacceptabel. Hoe meer bloot, hoe minder je overtuigingskracht. Dit betekent echt niet dat je er tuttig uit moet zien, want je outfit mag zeker vrouwelijk zijn.

Een eerste indruk maak je maar 1 keer. Als die niet goed is, sta je met 1-0 achter en dan moet je nog aan het gesprek beginnen! Wees je er dus van bewust dat kleding je kan maken of breken. Je hoeft echt niet meteen in een mantelpakje te gaan lopen om er professioneel uit te zien. En dat is ook voor elke beroepsgroep verschillend. Heb jij bijvoorbeeld een creatief beroep, dan mag je daar best iets van terug laten komen in een detail van je outfit.

Samengevat:

Fabel 1: Ik doe gewoon mijn fluffy vest aan.

Fabel 2: Uggs zijn goede vervangers voor pumps.

Fabel 3: Jeans met gaten zijn hip, dan mag het.

Fabel 4: Bij mooi weer kan ik prima sandalen en slippers dragen.

Fabel 5: Een laag decolleté moet kunnen.

Welke fabel praat jij voor jezelf weleens goed?

Download hier mijn gratis e-book: Laat zien wie je bent met de kracht van kleur. En voorkom dat jij voor altijd onder het maaiveld blijft, zoals 70% van de ondernemers. Maak dagelijks gebruik van dit praktische naslagwerk en presenteer jezelf als magisch merk!

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.

Wil jij na het lezen van deze tips voortaan als eerste op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan hier in voor mijn fashionupdates en ontvangt mijn e-book ‘De juiste stijl bij jouw figuurtype’ cadeau.

Gratis e-book: Laat zien wie je bent met de kracht van kleur.

 

Download mijn gratis e-book en voorkom dat jij voor altijd onder het maaiveld blijft, zoals 70% van de ondernemers.  Maak dagelijks gebruik van dit praktische naslagwerk en laat zien wie je bent!

Dank je wel. Het e-book zit in je mailbox. (Check je spambox als je 'm niet direct ziet)