06- 11 58 13 43 info@bijpluche.nl

Het is zomer in Nederland, met temperaturen van boven de 30 graden. Heerlijk als je weekend of vakantie hebt. Lekker genieten van het buitenleven in een korte broek met een hemdje, of een luchtig jurkje met bijpassende slippertjes. Als het maar koel draagt.

Maar wat trek je aan naar je werk als het zo warm is?

Omdat ik de laatste dagen deze vraag vaak voorbij zag komen in mijn community op Facebook: Combineren kun je leren, geef ik je graag wat extra tips. Vermijd jurkjes en topjes met spaghetti bandjes, hoe leuk ze ook zijn en hoe lekker ze ook dragen. Het helpt niet mee aan een representatieve uitstraling. Let ook op de roklengte dat deze niet te ver boven de knie eindigt. Je ziet er professioneler uit in een langere rok van luchtige stof, dan ik een kort niemendalletje.

Flipflops en Birkenstocks mogen lekker thuis op de mat bij de achterdeur blijven staan. En trek alleen een sandaaltje, slingback of peeptoe aan als je voeten keurig verzorgd zijn. Anders kun je beter dichte schoenen dragen.

Voor kleding kun je het beste kiezen voor natuurlijke stoffen. Deze hebben vaak de eigenschap dat ze goed vocht opnemen, waardoor de kleding niet zo warm en plakkerig aanvoelt. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van de stoffen die koel en luchtig dragen in de zomer.

Katoen wordt gemaakt van een zaadpluis van de katoenplant. Het uiterlijk van katoen kan verschillen van mat tot glanzend. Hoe meer glans, hoe hoger de prijs. Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op. Een nadeel hiervan is dat bij zeer warm weer of tijdens het sporten, de stof vochtig wordt van het zweet en gaat plakken. Katoen is een sterke stof.

Omdat linnen van de vlasplant wordt gemaakt, is ook dit een natuurlijk product. Linnen heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als katoen. Het is nog sterker maar kreukt ook meer dan katoen. Doordat het zo snel kreukt, wordt de stof ook sneller vormloos. In de zomer draagt het nog koeler dan katoen en het kan heter worden gewassen.

Bamboe is een natuurlijk plantaardig materiaal. Stof vervaardigd van bamboe is sterk, draagt lekker koel in de zomer en neemt zeer goed vocht op. Bamboevezels zijn van nature schimmel- en bacterie werend. Dit voorkomt nare zweetluchtjes en de stof is ideaal voor mensen met een gevoelige huid. Het nadeel van bamboe is dat het tijdens het productieproces veel bewerking nodig heeft en daarmee wel erg vervuilend is.

Zijde is een natuurlijk product en is afkomstig van de cocon van de rups. Het uiterlijk van zijde kan verschillen, van heel fijn en glanzend tot het uiterlijk van katoen. Zijde draagt in de zomer koel en in de winter warm. Net als linnen kreukt het snel, maar zijde herstelt zichzelf snel. Een vlek kan apart behandeld worden, maar direct daarna moet het kledingstuk in zijn geheel worden gewassen om kleurverschil in de stof te voorkomen. Was het voorzichtig met een speciaal wol- of fijnwasmiddel op een koud wasprogramma.

Een natuurlijke vezel die wordt gemaakt van de houtpulp van de eucalyptusbomen. Tencel draagt comfortabel en koel in de zomer. Het is niet plakkerig omdat het vocht makkelijk afvoert. Het is zo zacht als zijde en net zo sterk als polyester. Een mooie eigenschap van Tencel is dat vocht zo goed in de vezel wordt opgenomen dat bacteriën zich niet thuis voelen in de stof. Dat maakt het dus heel geschikt voor stoffen die je dicht op je huid draagt. Je kunt het wassen en drogen op dezelfde manier als katoen.

Viscose is een kunstzijde, ook wel rayon genoemd. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer. Viscose kan net als katoen heet worden gewassen. Het is minder sterk en het kreukt sneller. Modal en cupro zijn beide luxe viscosekwaliteiten met een mooiere uitstraling dan ‘gewone viscose’: ze kreuken minder en hebben een fraaiere glans. Je kunt ze bovendien goed zelf wassen.

Vermijd op warme dagen zoveel mogelijk kleding die gemaakt is van polyester, vinyl, fleece of nylon. Je zweetklieren draaien overuren in deze synthetische stoffen. Let er ook op, dat als je kleding draagt van natuurlijk materiaal, dat het niet te dik en/of te zwaar is. Want hoe minder textiel op je huid, hoe minder je lichaam moet werken om koel te blijven en hoe makkelijker de verkoelende lucht kan circuleren. Kies dus voor dunne, soepelvallende stoffen.

Welke stofsoort draag jij het liefst tijdens warme dagen?

Wil jij laten zien wie jij bent met de kracht van kleur? Vraag dan hier mijn gratis e-book aan. Speciaal voor ambitieuze ondernemers die zichzelf willen presenteren als magisch merk.

Gratis e-book Laat zien wie je bent met de kracht van kleur

Gratis e-book: Laat zien wie je bent met de kracht van kleur.

 

Een praktisch naslagwerk waarin je meegenomen wordt in de kracht van kleur. Waarin je ontdekt hoe kleuren je helpen het beste uit jezelf te halen. En dit ook te laten zien. 

Dank je wel. Het e-book zit in je mailbox. (Check je spambox als je 'm niet direct ziet)