Ken jij de uitdrukking: ‘In je element zijn’? Het betekent dat je je thuis voelt bij hetgeen wat je doet. Voor nieuwsgierige, ambitieuze (30+) vrouwen die gericht zijn op groei, en voor teams binnen (MKB) bedrijven en organisaties is het belangrijk om te weten wanneer je in je element bent. Want dan gaan de dingen makkelijker en kosten ze minder energie. Je werkt dan vanuit je flow. Een betere plek om te beginnen en ervoor te zorgen dat je in je element bent, is om meer te begrijpen over je eigen communicatiestijl, sterke punten en motivaties om er zeker van te zijn dat de toekomst je meer brengt van wat je wilt en minder van wat je niet wilt.

Diversiteit is in onze samenleving een belangrijk onderwerp. Vooral de thema’s als leeftijd, geslacht, religie of afkomst worden behandeld. Alleen wordt er met al dat gepraat over diversiteit één belangrijk deel over het hoofd gezien: de verschillen in eigenheid. Terwijl juist dat het thema is wat ons allemaal raakt.

In het verre verleden realiseerden Hippocrates zich, dat mensen konden worden geïdentificeerd in vier specifieke groepen om hen te beschrijven. En wat Hippocrates begon, is de basis van wat tegenwoordig wordt gebruikt in de verschillende communicatietools en persoonlijkheidsanalyses die beschikbaar zijn.

Ik maak, naast de psychologie van kleur, gebruik van de natuurlijke elementen Vuur, Water, Aarde en Lucht om te helpen bij het inzichtelijk maken van zowel de sterke punten als de uitdagingen van ambitieuze vrouwen, directeuren, managers en hun teams. Want deze elementen beïnvloeden alles – van carrièrekeuze tot hobby en van dagelijkse “to-do” lijsten tot samenwerking. We kiezen ervoor om te handelen naar wat wij moeiteloos doen. En voor elk elementtype zijn dat totaal verschillende dingen.

Vuur-types

floreren op uitdaging en keuze. Ze zijn daadkrachtig en assertief en brengen licht in situaties. Ze stralen passie uit voor hun doelen en hebben een ‘alles kan’-houding. Ze sporen anderen op energieke en authentieke wijze tot actie aan.

Water-types

bloeien op harmonie en stabiliteit. Ze kunnen helpen bij het oplossen van conflicten en het oplossen van moeilijke situaties, waarbij ze het belang van flexibiliteit inzien. Ze zijn sterk in diplomatieke communicatie.

Aarde-types

groeien op orde en structuur. Ze zijn geaard en solide en begrijpen de ernst van elke situatie. Ze ondersteunen en laten de ideeën van anderen groeien. Ze brengen iets tot stand op een praktische en resultaatgerichte manier.

Lucht-types 

gedijen op verandering en variatie. Ze hebben veel creatieve ideeën en brengen overal energie en spanning. Ze zijn opwekkend en positief en kunnen het grote plaatje zien. Ze scheppen ruimte met vernieuwende redenaties en analyses.

Ben jij een vurige pionier of een nuchtere perfectionist? Stromen de wateren diep of ben je, zoals de wind die overal waait?  Deze vergelijking met de elementen, gekoppeld aan de psychologie van kleur, is een laagdrempelige en inspirerende manier om jezelf en/of het ‘team’ waarin je leeft en werkt, te helpen waarderen en begrijpen. Het transformeert relaties thuis, in het ondernemerschap, op het werk en in sociale omgevingen. Er wordt niet voor niets gezegd dat zelfinzicht de sleutel tot succes en geluk is, zowel in werk als in persoonlijke relaties.

In welk element herken jij je het meest?