We vinden het allemaal fijn om gewaardeerd te worden, toch? Ik wel en ik merk bij veel van mijn klanten dat zij dat ook graag willen. Of het nu op je werk is of in je privé omgeving. Want uiteindelijk willen we allemaal graag gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom? Wat is het dat we zo graag gewaardeerd willen worden?

Gehoord worden
In mijn jeugd gingen we elk jaar, tijdens de zomervakantie, naar een vakantiepark. Twee weken verbleven we daar in een huisje zonder het park te verlaten. Voor mijn ouders was dat de ultieme uitrust vakantie. Voor mij had er wel iets meer avontuur mogen zijn. Zo kan ik mij nog goed herinneren dat we voorbij het ‘speelhofje’ liepen waar andere kinderen aan het knutselen en spelen waren. Ik bleef daar staan kijken en wilde heel graag mee doen. Totdat mijn moeder zei: ‘Kom we lopen verder. Dat is niks voor jou, daar ben je te verlegen voor.’

Deze overtuigingen heb ik heel lang met mij meegedragen. Inmiddels ben ik niet meer verlegen. En of iets wel of niet geschikt voor mij is, weet ik pas als ik het doe. Wat had ik mij graag gehoord gevoeld op dat moment.

Door te investeren in trainingen op het gebied van mindset en persoonlijke ontwikkeling, weet ik dat het juist voor kinderen heel belangrijk is als zij zich gewaardeerd voelen. Hierdoor leren zij zichzelf op waarde te schatten. We ontwikkelen ons zelfbeeld van hoe we door anderen worden ervaren.

Als we positief gespiegeld worden, voelen we ons goed over onszelf. Net als kinderen, groeien we als volwassen ook van positieve feedback uit onze omgeving. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Gewaardeerd worden helpt ons een positief gevoel van eigenwaarde te versterken.

Gezien worden
Als een belangrijk persoon in je leven een compliment maakt over jouw zorgzaamheid of vriendelijkheid. Of deze persoon herkent en waardeert je talenten, dan voelen wij ons goed. En dat gevoel wordt versterkt als iemand de kwaliteiten herkent die we aan onszelf waarderen. Want eerlijk is eerlijk, het voelt fantastisch als we gezien worden.

Soms neem je een risico om je kwetsbaar op te stellen, door je gevoelens te delen met je familie, een goede vriend(in) of een coach. En hoe mooi is het dan om aangehoord te worden zonder oordeel, maar dat er naar je geluisterd wordt vanuit liefde en met een open blik. Het is fijn om gezien te worden zoals je bent, als we ons verdriet, onze angst of vreugde delen.

Toen ik vanuit een behoudende middelbare school naar een administratieve vervolgopleiding ging, kwam ik er al snel achter dat ik daar niet blij van werd. Niet van de gekozen richting en niet van de school zelf. Ik werd als ‘buitenbeentje’ beschouwd omdat ik vanuit mijn opvoeding altijd een rok moest dragen. Op de middelbare school was ik niet de enige. Maar op de MEAO was ik ‘anders’ dan de rest. Om een lang verhaal kort te maken. Ik wilde stoppen op die school omdat ik er gepeste werd. Toen ik dat bespreekbaar durfde te maken bij mijn ouders kon ik kiezen uit twee opties. Ik ging dezelfde opleiding doen maar dan op een school die paste bij onze geloofsovertuiging. Of ik ging werken.

Ik heb voor het laatste gekozen. Maar wat had ik mij graag gezien gevoeld, door te kijken welke mogelijkheden er nog meer waren. Bij welke opleiding ik wel mijn talenten in had kunnen zetten. 

Gelukkig is het allemaal goed gekomen met mij. Door te investeren in mijzelf, te werken aan mijn zelfbeeld en aan persoonlijke ontwikkeling, ben ik gegroeid als persoon. Hierbij heeft de kracht van kleur en geur mij ontzettend geholpen. Ik kreeg inzicht in wie ik ben, wat mijn kwaliteiten zijn, wat mijn pad is voor de toekomst en hoe ik nog meer kan groeien als persoon. Elke dag opnieuw helpt de kracht van mijn persoonlijke kleuren en geuren mij in een stuk bezinning, zelfreflectie en bewustwording.  Want de beste manier om gewaardeerd te worden, is eerst te waarderen wie jij bent en te waarderen wat er is.

Waardeer jij jezelf genoeg?