“Waar ben jij goed of talentvol in?”  een vraag die we vaak tegenkomen tijdens trainingen en challenges over mindset, ondernemen, persoonlijke ontwikkeling, solliciteren en meer. Eerlijk is eerlijk, we zien het zo vaak gebeuren dat deelnemers worstelen met het beantwoorden van die vraag. En dat is niet zo gek, want vaak ontbreekt het aan zelfinzicht. Been there, done that.

Het belang van zelfinzicht

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet kunt weten wat je wilt of kunt als je niet weet wie je bent. En juist jouw Eigenheid, datgene wat jou bijzonder en speciaal maakt, is van onschatbare waarde. Maar hoe ontdek je dat? Het ontbreekt veel mensen aan zelfinzicht, waardoor het lastig is om te achterhalen waar ze nu eigenlijk echt goed in zijn.

Gebruik de elementen om jezelf te ontdekken

Naast kleur maken wij gebruik van de elementen vuur, water, aarde en lucht om dit te ontdekken. Deze elementen beschrijven gedragsvoorkeuren en geven een helder beeld van hoe jij de dingen het liefst en moeiteloos doet, waar jij talentvol in bent.  Door te luisteren naar informatie over jouw meest aanwezige elementtype, zul je direct een herkenning voelen door de duidelijke omschrijving. Het gebruik van deze metafoor zorgt ervoor dat niet alleen jij jezelf herkent, maar ook anderen om je heen.

Eigenschappen van elk  element

Vuur: warmte, licht en energie uitstralen. Als vuurtype ben je proactief en gericht op resultaten. Je wilt vooruitgang zien en vindt het moeilijk om stil te zitten als er werk te doen is.

Water: leven, verfrissing en stroming schenken. Als watertype hecht je veel waarde aan relaties en help je anderen waar je kunt. Je streeft naar harmonie en past je graag aan aan de behoeften van anderen.

Aarde: houvast, rust en zekerheid bieden. Als aardetype doe je de dingen graag op een georganiseerde en systematische manier. Je hebt geduld, houdt van routine en voorspelbaarheid.

Lucht: zuurstof, ruimte en vrijheid geven. Als luchttype ben je creatief en denk je graag buiten de gebaande paden. Je komt met nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je niet het element bent, maar dat je het element doet. Als metafoor voor het gedrag dat daarbij hoort, geeft jouw meest aanwezige element je veiligheid, herkenning en stof om over te praten.

Dus laten we de vraag anders bekijken, vanuit de elementen: “Wat breng jij? Waar ben jij talentvol in en waarin ben je minder sterk?” Het element waarin je jezelf herkent, kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je sterke punten en valkuilen.

Door te begrijpen welk element het meest bij jou past, kun je ook beter begrijpen hoe je teamgenoten communiceren en functioneren. Zo kun je effectiever samenwerken en elkaars sterke punten benutten.

Dat is waar het bij Expeditie Eigenheid om draait - het ontdekken van wie je bent en het accepteren van je eigenheid om jouw unieke bijdrage aan de wereld te kunnen leveren. Wij zijn Sanne en Janet en met dit blog hebben wij je geïnspireerd om meer te leren over jezelf. Door bewust te zijn van jouw eigen identiteit, drijfveren en talenten, kun je effectiever communiceren, beter samenwerken met anderen en puur jezelf zijn. Vergeet niet om deze kennis in de praktijk toe te passen.

Tot slot, als je geïnspireerd bent geraakt door de inzichten en ideeën die we hebben besproken en je meer wilt weten over jouw Eigenheid, dan bevelen wij deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek aan. Dit boek is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is aangelegd, gericht is op groei en geïnteresseerd is in het ontwikkelen van hun eigen unieke talenten en het vinden van hun plek in een team, groep, gezin of de samenleving. Dit boek biedt praktische tips en oefeningen om je te helpen je Eigenheid te accepteren en te laten zien in je werk en leven.

Meer informatie over het Eigenheidboek vinden je hier.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche