Turkoois is de kleur van creativiteit en vernieuwing en staat voor open communicatie en helder denken.

In de kleurenpsychologie controleert en heelt turkoois de emoties en creëert het emotionele balans en stabiliteit. Tijdens dit proces lijkt het alsof je op een emotionele achtbaan zit, op en neer, totdat turkoois zichzelf in evenwicht brengt.

Communicatie

De kleur turkoois helpt om de communicatielijnen tussen het hart en het gesproken woord te openen. Het presenteert zich als een vriendelijke en vrolijke kleur die van het leven geniet. Omdat het een combinatie van blauw en een kleine hoeveelheid geel is, valt het op de kleurenschaal tussen groen en blauw in. Het straalt de rust en kalmte van blauw uit. De balans en groei van groen met de opbeurende energie van geel.

Dit is een goede kleur om de concentratie en helderheid van gedachten, voor sprekers in het openbaar, te bevorderen. Omdat de kleur het zenuwstelsel kalmeert, controle geeft over spraak en expressie én vertrouwen opbouwt. Print je presentatiekaartjes op turkoois papier. Elke keer dat je daarop kijkt, voel je de effecten van de kleur.

Creativiteit

Dit is een kleur die onze geest oplaadt in tijden van mentale stress en vermoeidheid, waardoor gevoelens van eenzaamheid worden verlicht. Je hoeft je alleen maar te concentreren op de kleur turkoois, of het nu op een muur of in je kleding is. Je voelt meteen een kalme en zachte stimulering, klaar om de wereld weer onder ogen te zien!

Het is een geweldige kleur om in je omgeving te hebben, vooral in geval van nood, omdat het helpt bij helder denken en besluitvorming. Het helpt bij de ontwikkeling van organisatorische en managementvaardigheden. Het heeft invloed op anderen omdat turkoois op een innovatieve manier de verbinding maakt, zonder te ‘prediken’ en veeleisend te zijn. Turkoois verhoogt het niveau van creativiteit en gevoeligheid; het is goed in multi-tasking en verveelt zich als het gedwongen wordt zich op slechts één ding te concentreren. Soms kan het denken verstrooid raken als het wordt omringd door te veel van deze evenwichtige kleur.

Intuïtie

Turkoois heeft een sterk waarnemings- en belevingsvermogen en kan behoorlijk onderscheidend zijn. Het heeft het vermogen om de weg voorwaarts, de weg naar succes te identificeren, waarbij de voor- en nadelen, goed en fout, van elke situatie in evenwicht worden gebracht. Het is een goede kleur om te gebruiken als je vastzit in een sleur en niet weet welke kant je op moet.

Het stimuleert innerlijke genezing door zijn vermogen om empathie en zorgzaamheid te versterken. Het verhoogt ons intuïtieve vermogen en opent de deur naar spirituele groei. De kleur turkoois kan ook egocentrisch zijn en vooral op zijn eigen behoeften afstemmen. Tegelijkertijd kan het ons helpen ons gevoel van eigenwaarde op te bouwen en van onszelf te houden, wat op zijn beurt ons vermogen ondersteunt om onvoorwaardelijk van anderen te houden.

Hoewel turkoois zelfvoorzienend is, is het bang om alleen te zijn en kan het afstandelijk en hoogmoedig worden wanneer dit gebeurt, waardoor de situatie erger wordt. Het kan soms onpraktisch en idealistisch zijn en ver verwijderd staan van emotionele reacties, en hierdoor buitengewoon koel, kalm en beheerst overkomen.

Als je favoriete kleur turkoois is, zal dit ook weerspiegelen in je persoonlijkheidskleur.

Positieve en minder positieve eigenschappen van de kleur turkoois

Positieve eigenschappen: communicatie, helder denken, evenwicht en harmonie, creativiteit en vernieuwend. Tolerantie, humor, maakt kalm, idealistisch, inspirerend, innovatief.

Minder positieve eigenschappen: egocentrisme, geheimzinnig, onbetrouwbaar en terughoudendheid, afstandelijkheid, nonchalance, narcisme, maakt moeilijk keuzes

Kwaliteiten die horen bij deze kleur

Flexibel: Telkens weer iets nieuws verzinnen en uitvoeren waarbij je je makkelijk aanpast aan de omstandigheden en veranderingen.

Spontaan: Ongedwongen, hartelijk en impulsief is wat jou typeert. Jij denkt niet lang na voordat jij iets zegt of doet.

Tactvol: Je houdt rekening met de gevoelens van anderen. Omdat je mensen niet wilt kwetsen ga je voorzichtig met ze om.

Verhelderend: Met een fonkeling in je communicatie, breng je de boodschap informatief en duidelijk over.  

Variaties van deze kleur

Cyaan: de kleur van de spraakmakende trendsetter, passend bij het element vuur. Deze tint is gemengd met meer blauw dan groen (en om groen te krijgen meng je blauw met geel. In alle tinten van turkoois zit dus ook een beetje geel.)

Turkoois: de kleur van de originele ontwerper, passend bij het element water. Hier is de kleur gemengd met evenveel blauw als groen.

Petrol: de kleur van de creatieve denker, passend bij het element aarde. Deze kleur is gemengd met bruin of grijs en krijgt hierdoor een diepere uitstraling.

Mint: de kleur van de ondernemende innovator, passend bij het element lucht. Hier is de kleur gemengd met wit en wordt lichter.

Draag jij tinten van turkoois of heb je ze in je huis?

bij Pluche 365 dagen groeien met Persoonlijke Kracht

Wil jij:

  • Energie & Balans
  • Plezier & Verbinding
  • Zichtbaarheid & Zelfvertrouwen
  • Succes & Geluk in je werk én je leven
    Zodat je makkelijker je doelen bereikt en daardoor meer kunt betekenen voor anderen?

Schrijf je in voor het gratis programma 365 dagen Groeien met Persoonlijke Kracht. Hiermee inspireer ik je dagelijks om het maximale uit jezelf te halen. En zet ik je aan tot actie om te ontwikkelen en groeien, kleurrijke keuzes te maken en je pad te volgen. Zodat jij vertrouwt op jezelf en laat zien wie je bent.

Ja, super gaaf, ik schrijf me hier in voor elke dag een portie positiviteit

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.