‘Dit is waar ik goed in ben.’ Hoe vaak spreek jij deze zin uit? Dagelijks, een paar keer maand of per jaar? Of nooit? “Dit is waar ik goed in ben” is niet ‘zomaar’ een uitspraak, het is een krachtige verklaring die de sleutel is tot zelfverzekerdheid en werkgeluk in elk team. Door jouw Eigenheid en jouw Persoonlijke Kracht te kennen, sta je niet alleen zelfverzekerd op je plek in je werk, maar draag je ook bij aan een bloeiende en productieve werkomgeving. Maar wat nou als je je niet zo zelfverzekerd voelt op je werk en ook niet weet, of durft te benoemen waar je goed in bent?
In dit blog delen we 7 waardevolle tips waarmee jij zelfverzekerd op je plek staat in je werk en durft te benoemen waar jij goed in bent.

  1. Weet je waar je goed in bent

Het begint allemaal met zelfreflectie. Sta even stil, duik in je ervaringen en identificeer de momenten waarop je echt schitterde. Wat waren de taken waarin je je op je gemak voelde en waarbij je een positieve impact had? Hier vind je vaak aanwijzingen naar jouw unieke krachten. Vraag feedback aan collega’s en vrienden; soms zien anderen dingen die je zelf over het hoofd ziet. Of ontdek jouw Eigenheid aan de hand van een laagdrempelige workshop met je collega’s of start met deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek.

  1. Stel realistische doelen

Stel jezelf haalbare doelen en ontdek de kracht van duurzame groei. Kleine, realistische doelen zijn als mijlpalen op je levensweg. Begin met iets behapbaars, vier de successen en ervaar hoe dit de motor van je zelfvertrouwen voedt. Het bereiken van realistische doelen is niet alleen bevredigend, maar fungeert ook als een solide fundament voor het versterken van je zelfbeeld op de lange termijn.

  1. De kracht van positieve woorden en gedachten

Verdiep je in de kracht van woorden. Door elke dag positieve zinnen en gedachten te herhalen, verander je je innerlijke dialoog. Positieve affirmaties vormen de basis voor een groeimindset en een dosis zelfvertrouwen.

  1. Accepteer complimenten

Het accepteren van complimenten is vaak een onderschatte vaardigheid. Het is niet alleen beleefdheid, maar het heeft ook diepgaande effecten op je zelfbeeld. Leer complimenten te accepteren zonder ze kleiner te maken of af te wijzen. Hierdoor erken en accepteer je jouw eigen kracht, waardoor jij steeds zelfverzekerder wordt.

  1. Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een investering in jezelf en een motor voor zelfvertrouwen. Leer nieuwe vaardigheden, volg trainingen en cursussen. En stel je open voor nieuwe uitdagingen. Het vergroten van je kennis en vaardigheden geeft niet alleen voldoening, maar creëert ook een gevoel van competentie en zelfvertrouwen.

  1. Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf vormt de kern van zelfvertrouwen. Een gezond lichaam ondersteunt een gezonde geest. Prioriteit geven aan voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen zelfzorg, maar ook een krachtige manier om je zelfbeeld te versterken. Het geeft je de energie en vitaliteit om uitdagingen met vertrouwen tegemoet te treden.

  1. Vertel wat jij te bieden hebt

Wanneer je jouw Eigenheid hebt ontdekt en weet waar je goed in bent, is het de kunst om met trots jouw sterke punten en kwaliteiten te accepteren. Bescheidenheid tonen is verleden tijd. Communiceer op een overtuigende manier wat jij te bieden hebt. Denk aan concrete voorbeelden waarin jouw bijdrage het verschil maakte. Wees niet bang om successen te delen; ze spreken boekdelen over jouw waarde voor het team.

Omschrijf wat jij te bieden hebt op basis van de 4 elementen

Vuur: Leidinggeven, initiatief nemen, zaken voor elkaar krijgen, resultaat behalen

Vuurtypes zijn de leiders die niet aarzelen om het voortouw te nemen. Ze weten hoe ze zaken voor elkaar moeten krijgen en halen resultaten. Als dit jouw kracht is, straal het dan uit. Neem initiatief en inspireer anderen met jouw vastberadenheid.

Water: Luisteren, harmonie brengen in groepen, samenwerken

Net als water vloeit jouw kracht door samenwerking en harmonie. Je luistert actief naar anderen en brengt een kalmerende invloed in groepen. Maak gebruik van deze eigenschappen om een positieve impact te hebben op teamrelaties en projecten.

Aarde: Plannen voordat er een besluit genomen wordt, snel denken en langzaam praten

De aardetypes hebben een solide basis en denken strategisch. Als dit jouw kracht is, benut dan jouw vermogen om te plannen en snel te denken. Wees bedachtzaam in je communicatie; jouw woorden wegen zwaar en hebben impact.

Lucht: Inspireren van anderen om actie te ondernemen, snel, optimistisch, creatief

Luchttypes zijn de creatieve geesten die anderen inspireren tot actie. Als dit bij jou past, deel dan jouw optimisme en creativiteit. Sta open voor nieuwe ideeën en moedig anderen aan om hun potentieel te benutten.

In het ontdekken en benutten van deze elementen, samen met het opvolgen van de tips, vind je de sleutel om zelfverzekerdheid op je plek te staan in jouw professionele leven. Door jouw Eigenheid te accepteren, draag je niet alleen bij aan je eigen groei, maar til je ook het hele team naar een hoger niveau. Durf te stralen in waar jij goed in bent, want dat is waar zelfverzekerdheid en werkgeluk begint.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche