Groen is de kleur van balans, harmonie en groei. Vanuit het perspectief van de kleurenpsychologie is het de kleur die evenwicht bewaart tussen het hart en het hoofd.

Vanuit het perspectief van kleuren is groen ook de kleur van groei, van de lente, van vernieuwing en wedergeboorte. Het vernieuwt en herstelt opgebrande energie. Groen is het toevluchtsoord voor weg van de stress en het drukke leven, waardoor we weer een gevoel van welzijn krijgen. Dit is waarom er zoveel van deze ontspannende kleur op aarde is. En waarom we dat zo moeten houden.

Goed of fout

Omdat groen een combinatie is van geel en blauw, bevat het de mentale helderheid en het optimisme van geel met de emotionele rust en het inzicht van blauw, inspirerende hoop en een vrijgevigheid van geest die niet beschikbaar is in andere kleuren.

Dit is een kleur die een sterk gevoel van goed of fout heeft, wat uitnodigt tot een goed oordeel. Het ziet beide kanten van de vergelijking, weegt ze af en neemt dan meestal het morele standpunt in bij het nemen van de juiste beslissingen. Aan de negatieve kant kan het veroordelend en te voorzichtig zijn. Deze kleur heeft betrekking op stabiliteit en uithoudingsvermogen, wat ons doorzettingsvermogen en de kracht geeft om met tegenslagen om te gaan.

Groen en poen

Groen is de kleur van welvaart en overvloed, van financiën en materiële rijkdom. Het heeft betrekking op de zakenwereld, op onroerend goed en eigendom. Welvaart geeft groen een gevoel van veiligheid.

Groen is gul en deelt graag van het geld, de middelen en de kennis die ze verzameld hebben, maar zoekt ook erkenning. Het is vriendelijk en kan discretie bewaren. Aan de negatieve kant kan de kleur groen bezitterig en materialistisch zijn, met de behoefte om mensen en dingen te bezitten.

Houden van

Deze emotioneel positieve kleur geeft ons de mogelijkheid om onvoorwaardelijk van onszelf en anderen te houden en dit te koesteren. Als natuurlijke vredestichter is er wel een belangrijk aandachtspunt: Waak ervoor om een ​​‘pleaser’ te worden. Observeren is een kwaliteit die past bij groen, dit zie je bijvoorbeeld terug bij de hulpverlener, de luisteraar, de maatschappelijk werker. Iemand die graag bijdraagt aan de samenleving. Het is de liefdadigheidswerker, de lieflijke ouder en de behulpzame buurman. Groen promoot liefde voor de natuur en liefde voor familie, vrienden, huisdieren en het huis. Het is de kleur van de tuinliefhebber, de huisliefhebber en de goede gastheer. Relaties zijn belangrijk voor groen.

Als je favoriete kleur groen is, zal dit ook weerspiegelen in je persoonlijkheidskleur.

Positieve en minder positieve eigenschappen van de kleur groen

Positieve eigenschappen: balans, harmonie, verfrissend, rustig, kalmerend, groei en vitaliteit, betrouwbaarheid, emotioneel evenwichtig, natuurliefhebber en gezinsgericht, praktisch en nuchter, sympathiek,

Minder positieve eigenschappen: verveling, saai, stagnatie, in verval, bezitterig en materialistisch zijn, jaloers, egoïstisch, hebzuchtig en gierig, sluw met geld, onattent, onervaren.

Kwaliteiten die horen bij deze kleur

Gul: Je geeft het liefst alles aan anderen, daarin ben je zo gul dat je ook het beste van jezelf weggeeft.

Samenwerken: Je draagt graag bij om iets tot stand te brengen en om dit samen met anderen te doen, zodat je met elkaar het doel bereikt

Luisteren: Je bent voor velen een luisterend oor omdat je met volle aandacht, en oprecht naar de ander luistert.

Ontplooiing: Door te investeren in trainingen en te oefenen in de praktijk, breng je jouw talenten tot bloei.

Variaties van deze kleur

Groen: de kleur van de betrokken teamleider, passend bij het element vuur. Om groen te maken, meng je blauw en geel.

Olijfgroen: de kleur van de vitale verbinder, passend bij het element water. Hier is de kleur gemengd met zwart en geel

Smaragd: de kleur van de vrijgevige vredestichter, passend bij het element aarde. Deze kleur is gemengd met zwart en krijgt hierdoor een diepere uitstraling.

Lime: de kleur van de persoonlijk ontwikkelaar, passend bij het element lucht. Hier is de kleur gemengd met meer geel en soms een beetje wit.

Welke kwaliteit van groen spreekt jou het meest aan?

bij Pluche 365 dagen groeien met Persoonlijke Kracht

Wil jij:

  • Energie & Balans
  • Plezier & Verbinding
  • Zichtbaarheid & Zelfvertrouwen
  • Succes & Geluk in je werk én je leven
    Zodat je makkelijker je doelen bereikt en daardoor meer kunt betekenen voor anderen?

Schrijf je in voor het gratis programma 365 dagen Groeien met Persoonlijke Kracht. Hiermee inspireer ik je dagelijks om het maximale uit jezelf te halen. En zet ik je aan tot actie om te ontwikkelen en groeien, kleurrijke keuzes te maken en je pad te volgen. Zodat jij vertrouwt op jezelf en laat zien wie je bent.

Ja, super gaaf, ik schrijf me hier in voor elke dag een portie positiviteit

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.