‘Jij spat van het scherm af, nog voordat je iets gezegd hebt. Dat wil ik ook! Hoe doe je dat?’  Deze vraag krijg ik de laatste tijd veel vaker, wanneer ik deelneem aan een digitale groepsmeeting. De eerste paar keren was ik mij er niet eens van bewust. Totdat ik erop ging letten waarom ik dan van dat scherm afspat. Een interessante ontwikkeling. Het ‘waarom’ heb ik ontdekt, net als de ‘hoe’. Voordat ik dit met je deel, neem ik je even mee terug in de tijd.

Zwarte kousen

Als jonger zusje, groeide ik op in een dorpje in de Betuwe, in een Reformatorisch gezin. In de volksmond ook wel de zwarte-kousen-kerk genoemd.  Hierdoor werden een aantal zaken, zoals onderwijs, leefstijl, en vrijetijdsbesteding ‘automatisch’ voor mij bepaald.

Na de middelbare school was het tijd om een keuze te maken voor een vervolgopleiding. Werken in de zorg, of werken op kantoor waren de opties waar ik uit kon kiezen. Omdat ik niks heb met werken in de zorg, bleef de andere optie over. Een jaar heb ik het volgehouden op de MEAO, daarna ben ik op mijn 17e gaan werken. Vanaf die tijd heb ik altijd in de detailhandel gewerkt. En daar voelde ik mij als een vis in het water. De hele dag mensen om mij heen, die ik mocht adviseren.

Meer kleur

Het werken in diverse winkels, bracht een verandering met zich mee. Doordat ik met zoveel verschillende en kleurrijke mensen in contact kwam, werd ik me ervan bewust dan mijn leefstijl niet meer bij mij paste. Ik maakte mij los van het strenge geloof. Het begin van een transformatieproces om mijzelf niet meer aan te passen aan anderen. En het inzicht dat je je leven ook anders in kunt richten, dan jezelf wegcijferen, was niet voor iedereen de allerbeste combinatie.

Het resultaat was een echtscheiding, geen werk en inkomsten maar wel twee lieve meiden om voor te zorgen. Met hen verhuisde ik naar een ander dorp in de Betuwe. Werkte ik op 0-uren basis in de thuiszorg en in de fieldmarketing. Voor dat laatste reisde ik door Gelderland, Brabant, Utrecht en soms naar het uiterste puntje van Limburg, om winkels te voorzien van marketingmaterialen. Variërend van een poster in een supermarkt, tot een compleet gevulde geurenkast bij een parfumerie. En met het toenemen van het aantal kilometers op de teller, nam ook mijn zelfvertrouwen, wat in de loop der jaren was verdwenen, weer toe. Een nieuwe relatie en een baan in de mode detailhandel maakten mij nog zelfverzekerder.

Blijven leren

Vanaf die tijd ben ik mij verder gaan ontwikkelen met opleidingen die gerelateerd waren aan mode. En kwam de kans voorbij om als filiaalleidster van een kledingzaak aan de slag te gaan. Een beslissing die ik genomen heb met mijn hoofd en niet met mijn hart. Na 5 maanden was ik er klaar mee en heb ik mijn baan opgezegd. Het moment voor mij om als zelfstandig onderneemster aan de slag te gaan.

Eerst als kledingcoach, want daar had ik de ‘papieren’ voor. En toch voelde ik, dit is het nog niet helemaal. Totdat ik, tijdens het geven van kleuranalyses, merkte dat de ene persoon heel blij werd van een kleur en de ander een enorme afkeer had van dezelfde kleur. De volgende opleiding was een feit, waarbij ik alles leerde over de psychologie van kleur, de filosofie van de elementen en hoe je de energie van kleur in kunt zetten ter ondersteuning van jouw Persoonlijke Kracht.

De reden waarom ik van een scherm afspat tijdens een digitale meeting, heeft er alles mee te maken met mijn persoonlijke ontwikkeling, dat ik heel goed weet wie ik ben en wat ik wil. Dat ik mij niet meer aanpas aan anderen, maar juist mijn eigen pad volg. Dat ik keuzes heb gemaakt om het roer om te gooien, zowel zakelijk als privé. Hoe ik dat doe? Door te vertrouwen op de kleur van mijn Eigenheid, op mijn talenten en kwaliteiten. Mij omringen met mensen, die net als ik, positief in het leven staan.  Blijven focussen op wat ik belangrijk vind in het leven en het ondernemerschap, voor mij is dat blijven ontwikkelen. En zorgen voor een opgeruimde en lichte woon- en werkomgeving. Daar krijg ik energie van en ga ik van ‘shinen’. Juist die sprankeling en energie, die spat van het scherm af.

Waar krijg jij energie van?