Het nieuwe jaar is fris gestart en bij elke nieuwjaarsborrel komt de welbekende vraag weer op tafel: Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Je wordt uitgenodigd om na te denken over wat je wilt veranderen in het nieuwe jaar: waar je meer of minder van wilt in je leven, een grote verandering in je leven (bijvoorbeeld starten of stoppen als ondernemer, van baan veranderen, je leven anders inrichten of verhuizen), of juist doorgaan met het leven waarin je tevreden bent. Standaard antwoorden zijn vaak gericht op gezondheid, zoals meer sporten, meer me-time, gezonder eten, op tijd naar bed gaan, enzovoort.

Maar is dat ook echt jouw innerlijke motivatie? Of zijn dit slechts antwoorden die passen bij een bepaald patroon dat we vaak zien in de maatschappij?

Waar komen goede voornemens vandaan?

We duiken even een stukje geschiedenis in. De eerste viering van het nieuwe jaar en de eerste goede voornemens gaan beide terug tot de oude Babyloniërs. Circa 4000 jaar geleden sloten de Babyloniërs elk jaar een plechtig pact om de goden gunstig te stemmen. Dit religieuze ritueel (akitu genaamd, dat half maart gevierd werd) heeft zich ontwikkeld tot een informele nieuwjaarstraditie. In 46 v.Chr. verplaatste de Romeinse dictator Julius Caesar nieuwjaar naar 1 januari. Op die dag brachten de Romeinen offers, vierden ze feest en beloofden ze Janus (de Romeinse god van het begin en het einde) zich in het nieuwe jaar als modelburgers te gedragen.

Wat zijn goede voornemens?

Goede voornemens zijn voornemens die mensen maken om zichzelf te verbeteren of bepaalde doelen te bereiken gedurende het komende jaar. Dit kan variëren van het verbeteren van gezondheid en fitness, het leren van nieuwe vaardigheden, stoppen met slechte gewoontes, tot het streven naar persoonlijke groei en geluk. Het idee achter goede voornemens is dat ze dienen als motiverende doelen en een frisse start voor het nieuwe jaar.

Hoeveel procent van de Nederlanders heeft goede voornemens?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75-80% van de Nederlanders goede voornemens maakt aan het begin van het nieuwe jaar. Dit toont aan dat het maken van goede voornemens een populaire gewoonte is onder veel mensen in Nederland. Maar slechts 8% houdt zijn of haar goede voornemens effectief en langdurig vol. De reden dat dit zo laag is heeft te maken dat de doelen worden nagestreefd op basis van wilskracht, met hun denken. 

Hoe houd je je goede voornemens wel vol?

Onze geest is te vergelijken met een ijsberg, waar slechts 10% bewust is en het grootste deel, 90%, onbewust is. Net zoals je alleen het topje van een ijsberg ziet, ben je je maar bewust van een klein deel van wat er echt in je hoofd gebeurt. Als deze twee, het bewuste en het onbewuste, niet goed samenwerken, kan dat problemen veroorzaken. Bij het nastreven van doelen leidt enkel wilskracht vaak tot falen, doordat onbewuste overtuigingen en gevoelens conflicteren met bewuste intenties.

In je onbewuste, zitten namelijk gevoelens en overtuigingen die je laat denken, zoals: “Ik kan het niet, het lukt me niet. Het is moeilijk, het is afzien,” enzovoort.

Hier ontstaat een conflict tussen wat je bewust wilt (bijvoorbeeld assertiever zijn) en wat je onbewust gelooft (bijvoorbeeld dat het moeilijk is). En vaak wint het onbewuste, omdat dat 90% van je geest is. Om succesvol te zijn, heb je niet alleen wilskracht nodig, maar ook discipline en moed nodig om met dat onbewuste deel van jezelf te werken. En dat is precies waar we aan werken tijdens persoonlijke sessies met onze klanten.

Je goede voornemens makkelijker en leuker maken

Om goede voornemens makkelijker en leuker te maken is het belangrijk dat ze aansluiten bij jouw persoonlijkheid en karakter. Dit wordt ook wel Eigenheid genoemd. Wanneer je doelen stelt die in lijn zijn met hoe jij de dingen het makkelijkst doet én wat belangrijk is voor jou, is de kans groter dat je gemotiveerd blijft en ze kunt volhouden. Het is ook heel belangrijk om realistische doelen te stellen, kleine stappen te nemen, ondersteuning te zoeken en jezelf belonen voor behaalde successen.

Hoe zien goede voornemens per kleurfamilie van je Eigenheid eruit?

Wij nodigen je uit om je goede voornemens te maken op basis van jouw Eigenheid. Het zijn jouw Eigenheid en verlangens die jouw gedachten en acties vormgeven. Ze zorgen voor de echte motivatie achter je huidige gedrag en het te veranderen gedrag. Wat je van binnenuit denkt of voelt, komt naar buiten in acties en woorden.

  • Rood – meer ontspannen en conflicten voorkomen: Dit betekent dat je bewust tijd vrijmaakt voor self-care activiteiten, zoals wandelen in de natuur, meditatie of het lezen van een boek. Daarnaast is het goed om je te richten op het voorkomen van conflicten door beter te luisteren en effectiever te communiceren.
  • Oranje- ontvangen in plaats van geven: Als aanjager en sociaal dier ben jij altijd de enthousiaste sfeerbrenger. Voor jou is het goed om tijd en ruimte voor jezelf te nemen zonder je schuldig te voelen. Denk er ook aan om jezelf toe te staan om hulp te vragen wanneer je het liefst alles moedig zelf wilt doen.
  • Geel – minder willen en meer overgave: Jouw voornemen gaat over minder streven naar meer, en meer genieten van het huidige moment. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je leert om te mediteren en te focussen op je  ademhaling, om zo meer in het hier en nu te zijn.
  • Groen – meer richten op je eigen belangen: zorg beter voor jezelf en stel grenzen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je vaker “nee” zegt tegen verzoeken die niet bijdragen aan jouw eigen belangen. Besteedt meer tijd aan activiteiten die energie en voldoening geven.
  • Turkoois – weten wat je voelt, denkt en wilt: ontwikkel meer zelfbewustzijn en zelfinzicht. Jij vindt zoveel dingen leuk, neem daarom regelmatig tijd voor introspectie en reflectie. En werk actief aan het begrijpen en uiten van je emoties, gedachten en behoeften.
  • Blauw minder verantwoordelijk zijn: laat vaker de controle los, en creër meer ruimte voor spontaniteit en plezier. Kies bewust voor activiteiten die geen doel of resultaat hebben, maar puur worden gedaan voor plezier en ontspanning.
  • Zwart/Wit – controle en perfectie loslaten: perfectionisme loslaten is een goed voornemen. Net als het omarmen van mildheid naar jezelf.  Fouten maken mag. Sta jezelf toe om risico’s te nemen, nieuwe ervaringen aan te gaan en te leren van je fouten.
  • Bruin – flexibeler met vaste patronen omgaan: Veranderen vaste patronen en gewoontes. Probeer bewust nieuwe activiteiten uit, pak andere routinematige taken aan of wijzig je dagelijkse schema om meer flexibiliteit in te bouwen.
  • Roze – weerbaarder en zelfstandiger worden: Ontwikkel meer weerbaarheid en zelfstandigheid. Leer grenzen stellen, wordt assertiever in je communicatie en kom voor jezelf op wanneer dat nodig is.
  • Paars – minder dromen en realistischer zijn: Richt je op het meer concreet maken van je dromen en doelen. Bijvoorbeeld door een actieplannen te maken om stapsgewijs je doelen te bereiken, en jezelf verantwoordelijk te houden voor het nemen van actie.

Je ziet het, het begint allemaal met inzicht en begrip hebben van je Eigenheid. Door rekening te houden met jouw Eigenheid en je goede voornemens hierop af te stemmen, vergroot je de kans om ze langer vol te houden en succesvol te zijn in het behalen van je doelen. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je zou willen veranderen, maar ook naar wie je bent als persoon en wat voor jou haalbaar en waardevol is.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche