Vriendschappen zijn ongelooflijk belangrijk voor ons geluksgevoel en voor onze gezondheid. Als je jong bent, gaat vrienden maken bijna als vanzelf. Je leert ze kennen op school, bij sportclubjes of tijdens je studie.

Je komt bij een clubje gelijkgestemden terecht. Iedereen in je klas is ongeveer even oud, is met dezelfde dingen bezig, heeft hetzelfde bijbaantje en ga zo maar door. Natuurlijk vind je niet iedereen aardig, maar hup, je gaat naast elkaar zitten en als het een beetje klikt is een vriendschap zo geboren.

Soms kan het gebeuren dat door een scheiding, langdurige ziekte, andere baan, verhuizing, etc. je kringetje vrienden kleiner is geworden. Het verlangen is er wel om vriendschappen te sluiten, maar zo makkelijk als het ging toen je jong was, laat een vriendschap nu op zich wachten.

Hoe maak je dan nieuwe vrienden in je volwassen leven?

In dit blog delen we een aantal tips zodat jij binnen no time nieuwe vrienden kunt maken.

 1. Wees jezelf
  Het is belangrijk om authentiek te zijn en jezelf te blijven wanneer je nieuwe mensen ontmoet. Niemand houdt van nepheid en als je probeert iemand anders te zijn, zal dat uiteindelijk alleen maar tot teleurstelling leiden. Dus wees trots op wie je bent en laat je Eigenheid zien!
 2. Ga naar sociale evenementen
  Een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten, is door naar sociale evenementen te gaan. Denk hierbij aan feestjes, netwerkbijeenkomsten of hobbygroepen. Op die manier kun je mensen ontmoeten die dezelfde interesses hebben als jij. Dit maakt het makkelijker om een gesprek op gang te brengen en een connectie te maken.
 3. Toon interesse in anderen
  Een belangrijke sleutel tot het maken van nieuwe vrienden is het tonen van oprechte interesse in anderen. Stel vragen, luister actief naar wat ze te zeggen hebben en toon oprecht belangstelling. Mensen vinden het fijn wanneer ze merken dat iemand echt geïnteresseerd is in wat ze te vertellen hebben.
 4. Wees positief en vriendelijkEen vriendelijke en positieve houding is essentieel bij het leggen van nieuwe contacten. Wees open, glimlach en wees bereid om anderen te helpen. Door positiviteit uit te stralen, trek je mensen aan en maak je het makkelijker voor anderen om een gesprek met jou aan te knopen.
 5. Oefen zelfvertrouwen
  Zelfverzekerdheid straalt aantrekkingskracht uit. Werk aan je zelfvertrouwen en geloof in je eigen waarde. Dit zal niet alleen je interacties met andere mensen verbeteren, maar ook je algehele gevoel van welzijn vergroten.
 6. Onderhoud vriendschappen
  Vriendschappen onderhouden is net zo belangrijk als ze maken. Blijf in contact met je vrienden en organiseer eens in de zoveel tijd een leuke activiteit samen. Laat zien dat je om hen geeft en dat je bereid bent om te investeren in de vriendschap.
 7. Waar maak je makkelijk nieuwe vrienden?
  Een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken, is door activiteiten te doen die je oprecht leuk vindt. Of dit nu sporten, dansen, koken of wandelen is, doe waar jij blij van wordt. Op die manier ontmoet je automatisch mensen met dezelfde interesses en heb je meteen een leuk gespreksonderwerp. Dit maakt het contact leggen zoveel makkelijker. We geven je een aantal suggesties per kleurfamilie.

Waar maak je makkelijk nieuwe vrienden?

Rood: op de sportschool, dat is mijn actieve ontspanning

Oranje: overal waar een feestje is trek ik met humor mensen aan

Geel: tijdens een taining over persoonlijke ontwikkeling

Groen: in sociale groepen zoals een kookcursus of een wandelgroep

Turkoois: overal en met iedereen, zolang ze maar open staan voor vernieuwing

Blauw: bij het beoefenen van een watersport

Zwart-Wit: op de schaak- of bridgeclub als de groep niet te groot is

Bruin: tijdens een ambachten- of knutselworkshop met het gezin

Roze: door een luisterend oor te bieden tijdens een spelletje

Paars: in een klein yoga- of schildergroepje

Kunnen collega’s vrienden zijn?

Wanneer je samenwerkt met collega’s, ontstaan er al snel gemeenschappelijke ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan projecten waar je samen aan werkt, successen die je samen behaalt en zelfs moeilijkheden die je samen overwint. Deze gedeelde ervaringen kunnen een sterke basis vormen voor vriendschap.

Op de werkvloer brengen we vaak lange dagen door met onze collega’s. We leren elkaar goed kennen en er ontstaat een gevoel van vertrouwdheid. We delen persoonlijke anekdotes en bespreken soms zelfs problemen buiten het werk. Deze vertrouwde omgeving kan de basis leggen voor hechte vriendschappen.

Collega’s begrijpen vaak als geen ander wat je doormaakt op het werk. Ze begrijpen de druk en stress die bij bepaalde functies komen kijken en kunnen hierin een empathische rol spelen. Het hebben van collega’s die je begrijpen en steunen kan een enorme positieve invloed hebben op je werkgeluk en motivatie.

Hoewel vriendschap tussen collega’s zeker mogelijk is, is het belangrijk om grenzen te stellen. Om de professionele relatie niet in gevaar te brengen. En elkaars privacy en vertrouwelijkheid te respecteren, voor het behoud van een gezonde werkrelatie.

Het maken van vrienden die passen bij jouw eigenheid vergt bewustzijn, authenticiteit en inzet. Laat jezelf zien zoals je bent, zoek gemeenschappen die aansluiten bij jouw interesses en wees een goede vriend. Geniet van het proces en wees geduldig terwijl nieuwe vriendschappen ontstaan. Op deze manier creëer je waardevolle connecties die jouw leven verrijken. 

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche