Problemen… de een is beter in problemen maken, de ander in oplossen

Het is essentieel om problemen op een gepaste manier aan te pakken. Ze variëren in complexiteit en kunnen zich voordoen op verschillende gebieden in ons leven. Hoe we met deze problemen omgaan en ze oplossen is voor iedereen verschillend.

Toch kun je op basis van de elementen vuur, water, aarde en lucht een inschatting maken welk gedrag een elementtype vertoont bij het oplossen van persoonlijke problemen.

Wat is een probleem?

Een probleem is een situatie waarin iets niet verloopt zoals gewenst. Of waar niet meteen een antwoord of een oplossing voor is. Ze zijn er in vele maten, van groot tot klein. Het kan variëren van kleine alledaagse problemen tot complexere uitdagingen. En je kan er mee te maken krijgen op diverse vlakken in je leven.

Hoe ga je om met problemen?

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met problemen, want iedereen is uniek. Hoe je omgaat met problemen heeft ook te maken met hoe je daarin geconditioneerd bent. Vaak volg je het voorbeeld van wat jij als kind hebt gezien en waarvan jij denkt dat het ‘normaal’ is. Hierin herken je meestal verschillende patronen. Sommige mensen zetten bijvoorbeeld extra inzet en energie in om het probleem op te lossen, terwijl anderen juist steun zoeken bij anderen of zich wellicht zelfs ziek melden. Ook zijn er mensen die proberen het probleem beter te begrijpen voordat ze naar een oplossing zoeken.

Blijven problemen steeds terugkeren?

Sommige problemen hebben de neiging om steeds weer terug te komen. Dit kan te maken hebben met bepaalde patronen in ons gedrag, waardoor we steeds in dezelfde valkuilen terechtkomen. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze patronen en te kijken hoe we ze kunnen doorbreken om herhaling van problemen te voorkomen.

Als je in iedere baan problemen krijgt met je collega’s, dan ligt dit niet aan je collega’s.
Als het moeilijk is om werk en privé in evenwicht te houden, is dat niet de schuld van je agenda.
Als je altijd vasthoudt aan dezelfde routines en geen vooruitgang boekt, als het je nooit lukt om je doelen te bereiken, om dromen te realiseren, dan heb je een terugkerend probleem ontdekt.
Het ontdekken en aanpakken van terugkerende problemen kan de weg wijzen naar een beter leven.

Welk gedrag vertoont elk elementtype om problemen op te lossen?

Wanneer we kijken naar verschillende benaderingen bij het oplossen van problemen, kunnen de elementen vuur, water, aarde en lucht dienen als richtlijn.

Het vuurtype gaat vaak harder werken wanneer er zich een probleem voordoet. Hij wil liever niets weten van persoonlijke problemen.

Een watertype, zoekt vaak steun bij anderen wanneer er een probleem is of meldt zich ziek om tot rust te komen en het probleem te verwerken.

Het aardetype wil graag begrijpen wat er aan de hand is bij een probleem. Wanneer dit lukt, voelt het alsof het probleem al deels is opgelost.

Het luchttype probeert zich na een probleem actiever te ontspannen en neemt soms zelfs extra vakantie om tot rust te komen.

Het oplossen van problemen kan variëren afhankelijk van de aard en complexiteit ervan. Het is belangrijk om een duidelijk plan van aanpak te hebben en te kijken naar mogelijke oplossingen. Soms kan het nuttig zijn om advies of hulp te vragen aan anderen die mogelijk met vergelijkbare problemen zijn geconfronteerd. Daarnaast is het belangrijk om je bewust te zijn van de patronen in je eigen gedrag en deze te doorbreken om herhaling van problemen te voorkomen.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche