In ons dagelijks leven kunnen conflicten zich voordoen als onverwachte onweersbuien op een zonnige dag. We botsen met anderen vanwege onze eigen grillen, prioriteiten en interesses. Soms lijkt het wel alsof conflicten onvermijdelijk zijn. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om deze knetterende conflicten te voorkomen? Het begint allemaal met begrip.

Conflicten: Een alledaags probleem  

Volgens onderzoek van TNO en CBS (2020), had 26% van de werknemers in het voorgaande jaar een conflict met een collega, leidinggevende of werkgever. Die problemen leveren vaak stress, burn-out en psychosomatische klachten op (Nauta en De Dreu 2001). Dat is als een stress-bom die op het punt staat te ontploffen. En het ergste? Het kost naast een heleboel energie, ook een fortuin! De gemiddelde kosten van een arbeidsconflict bedragen ruim €27.000 (Euwema2007) (Bron: FD Persoonlijk).

Het geheim: Elkaar beter begrijpen

Maar, er is hoop! Het voorkomen van knetterende conflicten begint met begrip, en dat begrip begint met het in kaart brengen van ons eigen gedrag en communicatiestijlen, evenals die van anderen. We gaan op een magische reis door de elementen en geven voorbeelden die betrekking hebben op de werkvloer, maar je kunt deze net zo goed gebruiken in je dagelijkse leven.

Elementen en gedrag

Wat een vuurtype makkelijk afgaat is op een vastberaden manier instructies aan anderen geven Een watertype is mensgericht met aandacht voor het functioneren als team. Het aardetype zal je over het algemeen rustig en beheerst zien en denkt eerst overal goed over na. Een luchttype is makkelijk in de omgang en een echte sfeermaker

Conflicten begrijpen

Maar hier is het interessante deel: conflicten ontstaan vaak wanneer we de verschillen in plaats van de sterke punten van anderen zien. Stel je voor dat je samenwerkt met een vuurtype dat instructies geeft met vastberadenheid, en jij denkt: “Rustig aan, chef!” Of als een watertype teamgericht is en jij ongeduldig bent en denkt: “Kunnen we alsjeblieft beginnen?”

Het wordt een conflict wanneer een aardetype rustig en weloverwogen naar een beslissing toewerkt, terwijl jij denkt: “Kunnen we dit vandaag nog afhandelen?” Of als een luchttype zorgt voor een leuke sfeer met grapjes en jij denkt: “We zijn aan het werk, het is geen comedyshow.”

Het vermijden van conflicten begint met begrip en waardering. In plaats van die verschillen te bekritiseren, zouden we moeten juichen voor datgene waar anderen in uitblinken. Dat is het geheim van een knettervrij leven!

Onthoud, dit draait niet om vastgepind worden in een hokje, maar eerder om ontdekken hoe je het beste uit jezelf kunt halen en samen kunt groeien.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid. 
Meer informatie over het Eigenheidboek vinden je hier.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche