In ons dagelijks leven kunnen conflicten zich voordoen als onverwachte onweersbuien op een zonnige dag. We botsen met anderen vanwege onze eigen grillen, prioriteiten en interesses. Soms lijkt het wel alsof conflicten onvermijdelijk zijn. Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om deze knetterende conflicten te voorkomen? Het begint allemaal met begrip.

Conflicten: Een alledaags probleem  

Volgens onderzoek van TNO en CBS (2020), had 26% van de werknemers in het voorgaande jaar een conflict met een collega, leidinggevende of werkgever. Die problemen leveren vaak stress, burn-out en psychosomatische klachten op (Nauta en De Dreu 2001). Dat is als een stress-bom die op het punt staat te ontploffen. En het ergste? Het kost naast een heleboel energie, ook een fortuin! De gemiddelde kosten van een arbeidsconflict bedragen ruim €27.000 (Euwema2007) (Bron: FD Persoonlijk).

Het geheim: Elkaar beter begrijpen

Maar, er is hoop! Het voorkomen van knetterende conflicten begint met begrip, en dat begrip begint met het in kaart brengen van ons eigen gedrag en communicatiestijlen, evenals die van anderen. We gaan op een magische reis door de elementen en geven voorbeelden die betrekking hebben op de werkvloer, maar je kunt deze net zo goed gebruiken in je dagelijkse leven.

Elementen en gedrag

Wat een vuurtype makkelijk afgaat is op een vastberaden manier instructies aan anderen geven Een watertype is mensgericht met aandacht voor het functioneren als team. Het aardetype zal je over het algemeen rustig en beheerst zien en denkt eerst overal goed over na. Een luchttype is makkelijk in de omgang en een echte sfeermaker

Conflicten begrijpen

Maar hier is het interessante deel: conflicten ontstaan vaak wanneer we de verschillen in plaats van de sterke punten van anderen zien. Stel je voor dat je samenwerkt met een vuurtype dat instructies geeft met vastberadenheid, en jij denkt: “Rustig aan, chef!” Of als een watertype teamgericht is en jij ongeduldig bent en denkt: “Kunnen we alsjeblieft beginnen?”

Het wordt een conflict wanneer een aardetype rustig en weloverwogen naar een beslissing toewerkt, terwijl jij denkt: “Kunnen we dit vandaag nog afhandelen?” Of als een luchttype zorgt voor een leuke sfeer met grapjes en jij denkt: “We zijn aan het werk, het is geen comedyshow.”

Het vermijden van conflicten begint met begrip en waardering. In plaats van die verschillen te bekritiseren, zouden we moeten juichen voor datgene waar anderen in uitblinken. Dat is het geheim van een knettervrij leven!

Onthoud, dit draait niet om vastgepind worden in een hokje, maar eerder om ontdekken hoe je het beste uit jezelf kunt halen en samen kunt groeien.

Dat is waar het bij Expeditie Eigenheid om draait - het ontdekken van wie je bent en het accepteren van je eigenheid om jouw unieke bijdrage aan de wereld te kunnen leveren. Wij zijn Sanne en Janet en met dit blog hebben wij je geïnspireerd om meer te leren over jezelf. Door bewust te zijn van jouw eigen identiteit, drijfveren en talenten, kun je effectiever communiceren, beter samenwerken met anderen en puur jezelf zijn. Vergeet niet om deze kennis in de praktijk toe te passen.

Tot slot, als je geïnspireerd bent geraakt door de inzichten en ideeën die we hebben besproken en je meer wilt weten over het versterken van je team en het ontwikkelen van een sterke teamdynamiek, dan raden wij je aan om deel te nemen aan onze incompany training 'Versterk je team'. Deze training is ontworpen om teams te helpen groeien en hun potentieel te bereiken door middel van praktische vaardigheden en technieken. Neem de stap om je team naar het volgende niveau te brengen en meld je vandaag nog aan voor onze training.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche