Het vinden van ideale functies die naadloos aansluiten bij jouw persoonlijkheid en capaciteiten kan een transformerende invloed hebben op de manier waarop je je werk ervaart. Werk dat niet alleen je talenten benut, maar ook aansluit bij je interesses, draagt bij aan een gevoel van voldoening en prestatie. Dit gevoel van voldoening heeft een directe invloed op je energieniveau en plezier in je dagelijkse bezigheden.

Daarnaast ervaar je minder stress en vermoeidheid, omdat je energie krijgt van hetgeen wat je doet. In dit blog onderzoeken we de waarom achter deze verbanden en beantwoorden we enkele belangrijke vragen over werkplezier en energie in je baan of het ondernemerschap

Waarom draagt werk dat bij je past bij aan energie en plezier?

Het kiezen voor werk dat bij je past, biedt verschillende voordelen. Ten eerste stelt het je in staat om je natuurlijke talenten en vaardigheden volledig te benutten. Dit leidt tot een gevoel van voldoening en prestatie, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan meer energie en plezier in je werk. Bovendien zorgt werk waar jouw interesse ligt ervoor dat je gemotiveerd blijft en met enthousiasme aan de slag gaat, wat resulteert in een hoger energieniveau en meer werkplezier.

Werk dat je interesseert en motiveert, zorgt ervoor dat je gemakkelijker uitdagingen aangaat. De dagelijkse taken voelen niet als verplichtingen, maar eerder als kansen om te groeien en te leren. Deze positieve mindset heeft niet alleen invloed op je werk, maar strekt zich ook uit naar andere aspecten van je leven. Het plezier dat je ervaart in je werk kan een katalysator zijn voor creativiteit, waardoor je innovatieve oplossingen kunt bedenken en nieuwe wegen kunt inslaan.

Waarom is plezier in je werk belangrijk?

Plezier hebben in je werk is cruciaal voor een gelukkig en bevredigend leven. Werk neemt immers een groot deel van onze tijd in beslag, dus als we ons dag in dag uit ongelukkig voelen op de werkvloer, heeft dat ook invloed op ons algehele welzijn. Een positieve werkomgeving, waarin plezier en voldoening centraal staan, draagt bij aan een gezonde balans tussen werk en privé. Het stelt je in staat om met een glimlach naar je werk te gaan en vervult je met positieve energie die je meeneemt in alle facetten van je leven.

Wat geeft je energie in je werk?

Iedereen heeft verschillende factoren die energie geven op het werk. Voor sommigen kan dit het werken in een team zijn, waarbij ideeën worden gedeeld en doelen samen worden bereikt. Anderen halen juist voldoening uit het behalen van individuele doelen en het ervaren van persoonlijke groei. Autonomie, uitdaging, erkenning en groeimogelijkheden zijn ook belangrijke bronnen van energie. Door te begrijpen wat jou persoonlijk energie geeft, kun je gerichter zoeken naar functies of taken die hierop aansluiten.

In welke functiegebieden ben ik in mijn kracht?

Bij het zoeken naar jouw kracht in verschillende functiegebieden, is het interessant om de elementen vuur, water, aarde en lucht als leidraad te gebruiken.

Als vuurtype gedreven door passie en overtuigingskracht, zul je hoogstwaarschijnlijk floreren in rollen zoals sales, ondernemerschap, leidinggeven of personal training. Deze functiegebieden bieden een podium voor jouw enthousiasme en vastberadenheid, waarmee je anderen kunt inspireren.

Een watertype, bekend om flexibiliteit en empathie, voelt zich wellicht het meest thuis in technische functies, therapeutische rollen, klantenservice of vakwerk. Hierin kun je je natuurlijke vaardigheden voor probleemoplossing en ondersteuning optimaal benutten.

Het aardetype staat symbool voor stabiliteit en betrouwbaarheid. Als aardetype kun je uitblinken op de terreinen specialistische kennis, beleid en bestuur, planning en logistiek, of advies en consultancy. In deze functiegebieden kun je je analytische vaardigheden en organisatorische talenten ten volle benutten.

Lucht wordt geassocieerd met creativiteit en communicatie. Als luchttype heb je mogelijk een voorliefde voor beroepen zoals ontwerper, coach en trainer, entertainer en kunstenaar, of werkzaamheden in marketing en communicatie. Deze functiegebieden bieden ruimte voor expressie, inspiratie en het delen van ideeën.

Disclaimer: Omdat er nogal wat verschillende functies, branches en banen zijn, zijn de suggesties niet bedoeld om volledig te zijn en in beton gegoten. Wij raden je aan om ze te gebruiken als startpunt van je zoektocht.

Bewust zijn van de elementen die bij jou passen, stelt je in staat gerichter te zoeken naar functies en werkomgevingen die aansluiten bij je persoonlijkheid en capaciteiten. Het is als het navigeren door een doolhof met meer duidelijkheid over welke paden je moet bewandelen. Deze bewustwording leidt tot meer voldoening, energie en plezier in je werk, waardoor je uiteindelijk in staat bent om je volledige potentieel te benutten en te floreren in je professionele leven.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid. 
Meer informatie over het Eigenheidboek vinden je hier.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche