Als zwart je favoriete kleur is, zijn macht en prestige belangrijk voor je. Je bent onafhankelijk, wilskrachtig en vastberaden en houdt ervan jezelf en situaties onder controle te hebben. Met zwart als kleur van je Eigenheid, ben je misschien te serieus voor je eigen bestwil – breng wat kleur in je leven om je op te vrolijken – het leven zou leuk moeten zijn.

Autoriteit

Het kan zijn dat je conservatief en conventioneel bent, als liefhebber van zwart. En dat je zelfs voor je beste vrienden en collega’s autoritair en veeleisend over kunt komen. Je houdt dingen vast en bent niet goed in het delen van jezelf met anderen, mogelijk uit angst. In je werk ben je methodisch en zorg je ervoor dat naar wens en tot in de puntjes wordt afgerond. Je bent in staat om problemen op te lossen, waarbij je beschikt over een enorm potentieel dat je (nog) niet aan de wereld laat zien.

Controle

Als de kleur van je Eigenheid zwart is, laat je niet snel je emoties zien. Je wekt de indruk van een waardig en verfijnd persoon die de volledige controle heeft – dit kan een masker zijn om je eigen onzekerheid te verbergen wanneer je in gezelschap bent van mensen waar jij tegenop kijkt. Je houdt ervan om mensen op afstand te houden, je emoties te bewaken en een ondoordringbare barrière te creëren tussen jezelf en anderen. En misschien ga je door een negatieve fase om dat je jouw richting in het leven uit het oog verloren bent.

 

Troost

Met zwart als kleur van je Eigenheid zoek je wellicht bescherming tegen negativiteit om je heen. Je wilt een aura van mysterie en intriges creëren, zoals in het sexy zwarte negligé. Of je gaat door een fase waarbij je geen plezier en vreugde in je leven toelaat. Dan kan zwart een kleur van troost voor je zijn, waardoor je je kunt terugtrekken en je kunt verstoppen voor de echte wereld. Misschien trekt je je terug achter zwart tijdens een moeilijke tijd in je leven, zoals een ernstige ziekte of een periode van verdriet – zwart beschermt, waardoor een diepe innerlijke genezing mogelijk is zonder tussenkomst van anderen.

Als je weerstand voelt bij zwart

Kan het zijn dat je:

 • niet zo van formeel en conservatief houdt en dat je een opgeruimd persoon bent die makkelijk in de omgang is.
 • zwart een deprimerende kleur vindt, voor als je een gelukkige, extraverte en optimistische kijk op het leven hebt.
 • praktisch en nuchter bent en niet als overdreven verfijnd wilt worden gezien.
 • van kinds af aan misschien een angst voor het donker hebt en dat je die angst niet hebt kunnen veranderen.
 • als kind te maken hebt gehad met dominantie en intimidatie, en zwart brengt die gevoelens terug.

Hoewel je misschien niet alle karaktertrekken van deze kleur van je Eigenheid vertoont zoals beschreven, herken je jezelf vast ergens in de beschrijving als je van zwart houdt. Misschien merk je ook dat je een aantal van de minder positieve eigenschappen vertoont, vooral als je gestrest bent.

 

In welke eigenschap van zwart als kleur van je Eigenheid herken jij je?

Lees hier meer over de betekenis van de kleur paars, geel, rood, groen, blauw, oranje, zwart, roze, turkoois, bruin.

Lees hier de uitleg over de kleur van je Eigenheid: paars, geel, rood, groen, blauw, oranje, zwart, roze, turkoois, bruin.

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.

Eigenheidboek digitaal print, Janet Weijman, Expeditie Eigenheid

Ontdekken wat de kleur van jouw Eigenheid is? Bestel jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek

Je kunt je persoonlijke Eigenheidboek gebruiken als je…

 • Persoonlijke gebruiksaanwijzing van dit moment
 • Nu iets anders wilt met je leven, maar wat of hoe dan?
 • Niet weet waar je goed in bent
 • Vaak moe bent, veel piekert en rond loopt met een onbevredigend gevoel
 • Inzicht wilt krijgen in je eigen gedrag en je communicatie zowel privé als werk
 • Toe bent aan een flinke dosis energie, positiviteit en zelfkennis