Gisteren ben ik veilig op Nederlandse bodem geland na een week lang training in Amerika. Samen met nog 5 andere ondernemers ben ik dit avontuur aangegaan. Zelf heb ik het als bijzonder ervaren, hoe fijn de sfeer in de groep was terwijl we allemaal onbekenden waren. Als het nodig was, waren we er voor elkaar en op het moment dat je iets meer ruimte nodig had voor jezelf werd dit ook gerespecteerd. Vooral het feit dat we allemaal lekker onszelf konden zijn, zonder dat er een oordeel was. Dat alleen al was mooi om te ervaren. Maar daarnaast wil ik ook graag de volgende 3 lessen met je delen:

Waardeer wat er is.
Veel te vaak zijn we bezig met het bekritiseren van onszelf. Zijn we teleurgesteld omdat iets anders gaat dan we hadden verwacht. Misschien zelfs wel boos omdat iets echt niet goed is gegaan. Hoe mooi is het dan, dat wanneer je uit je vertrouwde omgeving bent en letterlijk met meer afstand kijkt, pas écht ziet wat er wél is en goed gaat. Dat besef kwam bij mij op de eerste ochtend dat ik wakker werd in het hotel na een lange reis van ongeveer 22 uur. Je zit aan de andere kant van de wereld en ineens komt het binnen… Hoe trots is ben op mijn prachtige dochters en hoe blij ik ben met mijn lieve man die mij in alles steunt. Maar ook hoeveel stappen ik heb gezet in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en groei.
In de waan van de dag zijn we vaak zo bezig met het altijd maar goed willen doen. Of we vergelijken ons met anderen en zien alleen dat het gras bij de buren altijd groener is.


Wees behulpzaam
.
Net als thuis, heb ik ook in Oklahoma elke dag gewandeld. En wat mij opviel tijdens die wandelingen is dat je geen wandelende Amerikanen tegenkomt. Voor alles gebruiken zij de auto. Zij op hun beurt, vinden het juist opvallend dat er mensen wandelen. Regelmatig stopt er dan ook een automobilist om te vragen of alles goed gaat. Je krijgt netjes voorrang wanneer je over wilt steken. Daarnaast waren ook de Uber-chauffeurs zeer behulpzaam. Zo kregen we bijvoorbeeld advies in welke straat van onze wijk we ’s avonds beter niet konden komen. Of waar juist leuke gelegenheden waren om te eten. Het zijn soms van die kleine gebaren die juist voor een ander heel waardevol zijn.


Denk groot
!
Hier in Amerika denkt iedereen in mogelijkheden en vooral groots. Veel ondernemers in Nederland spreken over hun ‘bedrijfje’ en houden zichzelf klein. Of als je heel trotst vertelt dat je je eigen bedrijf hebt, is de eerste reactie in Nederland: ‘Oh, kun je daarvan leven?’ Terwijl je in Amerika positieve feedback krijgt, mensen zijn juist blij voor je en vinden het vooral heel stoer en dapper dat je ondernemer bent. Durf te dromen, durf groots te denken. Het maakt niet uit wat anderen ervan vinden of wat ze van je denken. Gewoon lekker doen en ‘schijt’ aan hebben. Als je er zelf al niet in gelooft, waarom zou een ander je dan geloven?


Heb jij het gevoel dat jij je altijd klein hebt gehouden? Dat je je altijd maar aan hebt gepast aan andere mensen? En denk je, nu is het tijd dat ik mijn plek ga pakken in deze wereld.
  Wacht dan niet langer en geef je nú op voor de Masterclass: Stijlvol jezelf in 40 tinten kracht’.  

Dat grote denken en dromen voelt nog best onwennig. Vooral omdat ik mijzelf vaak onzichtbaar heb gemaakt. Niet met mijn hoofd boven het maaiveld uit. Aangepast aan anderen en uit angst voor kritiek van anderen soms dingen niet gedaan.

Wat is voor jou de grootste uitdaging om boven het maaiveld uit te komen en te laten zien wie jij bent?

Wil jij laten zien wie jij bent met de kracht van kleur? Vraag dan hier mijn gratis e-book aan. Speciaal voor ambitieuze ondernemers die zichzelf willen presenteren als magisch merk.