Het is algemeen bekend dat we allemaal wel eens momenten ervaren waarbij we ons minder lekker voelen op het werk. In situaties waarin we normaal gesproken krachtig en assertief zijn, kunnen we een stuk minder krachtig in onze schoenen staan. Maar wat betekent het eigenlijk om “uit je kracht” te zijn op het werk?

Wat is “uit je kracht zijn”?

Uit je kracht zijn op het werk betekent dat je minder sterk en assertief bent dan normaal. Het kan leiden tot mindere prestaties en een algemeen gevoel van ongemak in professionele situaties. Hoewel de oorzaken voor iedereen anders kunnen zijn, is het belangrijk om de oorzaken van deze onbalans te begrijpen om effectieve oplossingen te kunnen vinden.

Oorzaken van uit je kracht raken

Er zijn diverse oorzaken die ertoe kunnen leiden dat je uit je kracht raakt op het werk. Voor de een kan het een tijdelijke toestand zijn. Vaak veroorzaakt door onverwachte omstandigheden die ons doen wankelen totdat we ons evenwicht hervonden hebben. Voor anderen kan het echter het gevolg zijn van langdurige overbelasting. Onze energiereserves worden geïnvesteerd, waardoor het moeilijk wordt om standvastig voor onszelf op te komen.

Er is echter een interessante benadering om de oorzaken van “uit je kracht zijn” beter te begrijpen, namelijk door te kijken naar de elementtypes: vuur, water, aarde en lucht.

Uit je kracht per elementtype

  • Vuurtypes uit hun kracht herken je o.a. aan: niets doen, lanterfanten en inefficiënt werken. Ze raken snel ontmoedigd als ze niet het gevoel hebben dat ze vooruitgang boeken.
  • Watertypes: vermijden confrontaties en trekken zichzelf terug wanner ze uit hun kracht zijn. Ze gaan gesprekken voeren uit de weg en nemen geen risico’s.
  • Aardetypes: kunnen zich uit hun kracht voelen wanneer alle vormen van zekerheid worden weggenomen. Ze gedijen in stabiele omgevingen en kunnen uit balans raken wanneer de stabiliteit verstoord wordt.
  • Luchttypes: raken uit hun kracht als ze het gevoel hebben genegeerd te worden door anderen. Ze genieten van communicatie en uitwisseling, en als dat ontbreekt, kunnen ze zich onzeker voelen.

Herstellen en versterken

Het is belangrijk om te begrijpen dat uit je kracht zijn op het werk geen permanente situatie is en dat er stappen kunnen worden genomen om weer in balans te komen. Als individu kun je werken aan zelfbewustzijn, zelfzorg en hulp zoeken indien nodig. Dit kan inhouden dat je je bewust wordt van je Eigenheid met bijbehorend element- en kleurtype. En de specifieke valkuilen die daarmee samenhangen.

Voor leidinggevenden is het essentieel om een ​​gevarieerde werkplek te creëren. Dit omvat het aanmoedigen van open communicatie, het bieden van feedback en het tonen van begrip voor de kenmerken van verschillende persoonlijkheidstypes. Wat regelmatig voorkomt is dat leidinggevenden, naast een teamtraining ook individuele begeleiding aanbieden aan teamleden die uit hun kracht zijn.

In situaties waarin je je minder assertief voelt op het werk, ben je mogelijk “uit je kracht.” Dit kan door verschillende omstandigheden worden veroorzaakt en variëren van een tijdelijke verstoringen tot langdurige overbelasting. Door inzicht te krijgen in jouw Eigenheid en de specifieke oorzaken per elementtype te begrijpen, kun je stappen ondernemen om weer in je kracht te komen.

Het accepteren en versterken van onze kracht is een essentieel onderdeel van persoonlijke en professionele groei.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche