In dit blog verkennen we het intrigerende begrip vrije tijd en hoe dit wordt beïnvloed door jouw unieke Eigenheid. Laten we samen inzicht krijgen hoe je jouw vrije tijd op een manier kunt invullen op een manier die bij jou past.

Een frisse kijk op vrije tijd

We trappen af met een eenvoudige vraag: wat betekent vrije tijd eigenlijk? Volgens Wikipedia is vrije tijd de tijd die je niet hoeft te besteden aan verplichtingen zoals werk, zorg of studie. Het klinkt als een welverdiende pauze van onze dagelijkse verplichtingen, niet waar?

Maar al snel wordt duidelijk dat vrije tijd voor iedereen een andere betekenis kan hebben. Het is een subjectieve ervaring die door elke persoon anders wordt gekleurd. Vrije tijd is geen vast gegeven, maar eerder een wit doek waarop je eigen kleurrijke meesterwerk kunt schilderen.

Kleuren van jezelf 

Een interessant aspect in dit blog is dat jouw Eigenheid verbonden is met kleuren. Op basis van je meest voorkomende kleurfamilie krijg je snel inzicht in welke vrijetijdsbestedingen bij jou passen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Rood: Stevig trainen en flink zweten tijdens het sporten

Oranje: Abseilen of bungeejumpen en voel de adrenaline stromen

Geel: Die ene muur een lik gele verf geven en genieten van de zonnige uitstraling

Groen: Samen met een bekende hardlopen in de natuur

Turkoois: Een to-do-lijstje maken van wat jij wilt maken, opfrissen of opruimen

Blauw: In het zwembad duiken samen met je beste vrienden.

Zwart-wit: Een “gouwe-ouwe” film kijken waar je maar niet genoeg van kunt krijgen

Bruin: Genieten van een dagje met je familie in de dierentuin

Roze: Met een grote tros ballonnen en een mooie beterschapskaart je zieke vriendin bezoeken

Paars: Een schilderij maken van alle ideeën die je hebt, zodat ze duidelijk zichtbaar worden.

Vrije tijd interpretatie

Je ziet wel, er zijn zoveel verschillende manieren om je vrije tijd door te brengen, afhankelijk van je Eigenheid. En een belangrijke toevoeging: vrije tijd kan door iedereen anders worden geïnterpreteerd. Sommige mensen zien vrijwilligerswerk als vrijetijdsbesteding, terwijl anderen het als werk beschouwen. Toerisme en recreatie kun je ook op verschillende manieren interpreteren, afhankelijk van hoe actief je bent. Dit kan variëren van wandelen en bergbeklimmen tot zonnebaden en terrasjes bezoeken.

Boost je energie, wees jezelf en geniet!

Het allerbelangrijkste is dat wanneer je je vrije tijd doorbrengt op een manier die aansluit bij de grootste kracht of balans van jouw Eigenheid, dit een boost aan energie oplevert. En die energie straalt uit naar je hele werk- en privéleven. Een mooie uitnodiging om onze vrije tijd in te vullen op een manier die bij ons past!

Of je nu van sport houdt, creatieve activiteiten onderneemt, verbinding maakt met de natuur of gewoon ontspant, het is allemaal waardevolle vrije tijd. Geniet op jouw unieke manier van je vrije tijd en wees vooral jezelf!

Dat is waar het bij Expeditie Eigenheid om draait - het ontdekken van wie je bent en het accepteren van je eigenheid om jouw unieke bijdrage aan de wereld te kunnen leveren. Wij zijn Sanne en Janet en met dit blog hebben wij je geïnspireerd om meer te leren over jezelf. Door bewust te zijn van jouw eigen identiteit, drijfveren en talenten, kun je effectiever communiceren, beter samenwerken met anderen en puur jezelf zijn. Vergeet niet om deze kennis in de praktijk toe te passen.

Tot slot, als je geïnspireerd bent geraakt door de inzichten en ideeën die we hebben besproken en je meer wilt weten over jouw Eigenheid, dan bevelen wij deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek aan. Dit boek is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is aangelegd, gericht is op groei en geïnteresseerd is in het ontwikkelen van hun eigen unieke talenten en het vinden van hun plek in een team, groep, gezin of de samenleving. Dit boek biedt praktische tips en oefeningen om je te helpen je Eigenheid te accepteren en te laten zien in je werk en leven.

Meer informatie over het Eigenheidboek vinden je hier.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche