Blauw is de kleur van vertrouwen, communicatie en leiderschap. Vanuit een kleurenpsychologisch perspectief is blauw betrouwbaar en verantwoordelijk. Het is oprecht, gereserveerd en stil, en houdt er niet van om ophef te maken of de aandacht te trekken. Het heeft een hekel aan confrontatie en doet dingen graag op zijn eigen manier. Deze kleur straalt innerlijke zekerheid en vertrouwen uit. Je kunt er bij blauw op vertrouwen dat het de controle overneemt en het juiste doet in moeilijke tijden. Vaak heeft het behoefte aan orde en richting in zijn leven, ook in zijn woon- en werkomgeving.

Communicatie

In de betekenis van kleuren heeft blauw betrekking op één-op-één communicatie, vooral communicatie met behulp van de stem.  De waarheid spreken door verbale zelfexpressie, uiting geven aan de eigen gevoelens en gedachten. Het is de leraar, de openbare spreker. De kleur blauw is idealistisch en bevordert zelfexpressie en ons vermogen om onze behoeften en wensen te communiceren. Het inspireert hogere idealen. Blauw heeft aandacht voor elke zaak of elk concept waarin hij gelooft, inclusief aandacht voor familie of werk.

Vertrouwen

Blauw is de helper, de redder, de vriend in nood. Het succes wordt bepaald door de kwaliteit en kwantiteit van zijn relaties. Het is een gever, geen nemer. Het bouwt graag sterke vertrouwensrelaties op en raakt diep gekwetst als dat vertrouwen wordt geschonden. Blauw is conservatief en voorspelbaar, een veilige en niet-bedreigende kleur. Tegelijkertijd is blauw volhardend en vastbesloten om te slagen in wat het ook probeert.

Verandering is een uitdaging voor blauw. Het is onbuigzaam en wanneer het met een nieuw of ander idee wordt geconfronteerd, wordt er eerst bekeken, geanalyseerd, en langzaam nagedacht. Voordat hij probeert om het in zijn eigen aanvaardbare versie van de werkelijkheid te laten passen.

Minder stress

Boven alles is het een kleur die rust en kalmte zoekt en zowel fysieke als mentale ontspanning bevordert. Het vermindert stress en creëert een gevoel van kalmte, ontspanning en orde. We voelen niet voor niets een gevoel van kalmte als we op onze rug gaan liggen en naar een helderblauwe, wolkeloze lucht kijken. Blauw is nostalgisch. Het is een kleur die in het verleden leeft en alles in het heden en de toekomst relateert aan ervaringen in het verleden. Hoe lichter het blauw, hoe meer vrijheid we voelen.

Als je favoriete kleur blauw is, zal dit ook weerspiegelen in je Eigenheid.

Positieve en minder positieve eigenschappen van de kleur blauw

Positieve eigenschappen: ​​loyaliteit, vertrouwen en integriteit, tactvol, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid, autoriteit, vredig en kalm, communicatie, rustig, doelgerichtheid, concentratie

Minder positieve eigenschappen: kil, afstandelijk, vastzitten in gewoontes en controlefreak, depressief en verdrietig, emotioneel onstabiel, voorspelbaar en meedogenloos. Het kan ook duiden op manipulatie, ontrouw en onbetrouwbaarheid.

Draag jij tinten van blauw of heb je ze in huis?

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche

Lees hier meer over de betekenis van de kleur paars, geel, rood, groen, blauw, oranje, zwart, roze, turkoois, bruin.

Lees hier de uitleg over de kleur van je Eigenheid: paars, geel, rood, groen, blauw, oranje, zwart, roze, turkoois, bruin.

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.

Eigenheidboek digitaal, Janet Weijman, Expeditie Eigenheid

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.