Blauw is de kleur van vertrouwen, communicatie en leiderschap. Vanuit een kleurenpsychologisch perspectief is blauw betrouwbaar en verantwoordelijk. Het is oprecht, gereserveerd en stil, en houdt er niet van om ophef te maken of de aandacht te trekken. Het heeft een hekel aan confrontatie en doet dingen graag op zijn eigen manier. Deze kleur straalt innerlijke zekerheid en vertrouwen uit. Je kunt er bij blauw op vertrouwen dat het de controle overneemt en het juiste doet in moeilijke tijden. Vaak heeft het behoefte aan orde en richting in zijn leven, ook in zijn woon- en werkomgeving.

Communicatie

In de betekenis van kleuren heeft blauw betrekking op één-op-één communicatie, vooral communicatie met behulp van de stem.  De waarheid spreken door verbale zelfexpressie, uiting geven aan de eigen gevoelens en gedachten. Het is de leraar, de openbare spreker. De kleur blauw is idealistisch en bevordert zelfexpressie en ons vermogen om onze behoeften en wensen te communiceren. Het inspireert hogere idealen. Blauw heeft aandacht voor elke zaak of elk concept waarin hij gelooft, inclusief aandacht voor familie of werk.

Vertrouwen

Blauw is de helper, de redder, de vriend in nood. Het succes wordt bepaald door de kwaliteit en kwantiteit van zijn relaties. Het is een gever, geen nemer. Het bouwt graag sterke vertrouwensrelaties op en raakt diep gekwetst als dat vertrouwen wordt geschonden. Blauw is conservatief en voorspelbaar, een veilige en niet-bedreigende kleur. Tegelijkertijd is blauw volhardend en vastbesloten om te slagen in wat het ook probeert.

Verandering is een uitdaging voor blauw. Het is onbuigzaam en wanneer het met een nieuw of ander idee wordt geconfronteerd, wordt er eerst bekeken, geanalyseerd, en langzaam nagedacht. Voordat hij probeert om het in zijn eigen aanvaardbare versie van de werkelijkheid te laten passen.

Minder stress

Boven alles is het een kleur die rust en kalmte zoekt en zowel fysieke als mentale ontspanning bevordert. Het vermindert stress en creëert een gevoel van kalmte, ontspanning en orde. We voelen niet voor niets een gevoel van kalmte als we op onze rug gaan liggen en naar een helderblauwe, wolkeloze lucht kijken. Blauw is nostalgisch. Het is een kleur die in het verleden leeft en alles in het heden en de toekomst relateert aan ervaringen in het verleden. Hoe lichter het blauw, hoe meer vrijheid we voelen.

Als je favoriete kleur blauw is, zal dit ook weerspiegelen in je persoonlijkheidskleur.

Positieve en minder positieve eigenschappen van de kleur blauw

Positieve eigenschappen: ​​loyaliteit, vertrouwen en integriteit, tactvol, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid, autoriteit, vredig en kalm, communicatie, rustig, doelgerichtheid, concentratie

Minder positieve eigenschappen: kil, afstandelijk, vastzitten in gewoontes en controlefreak, depressief en verdrietig, emotioneel onstabiel, voorspelbaar en meedogenloos. Het kan ook duiden op manipulatie, ontrouw en onbetrouwbaarheid.

Kwaliteiten die horen bij deze kleur

Effectief: Jij werkt doelmatig en doeltreffend en pakt de dingen aan op een manier met de bedoelde, gunstige uitwerking

Ondernemend: Je kan prima een eigen bedrijf runnen, want jij gaat uit van je eigen kracht die niet gering is.

Rustig: Jij bent bedachtzaam en evenwichtig en blijft rustig onder alle omstandigheden

Gezaghebbend: Je bent toonaangevend en invloedrijk. Je wekt vertrouwen, geeft duidelijkheid en dwingt respect af door de kracht van je visie.

Variaties van deze kleur

Kobalt: de kleur van de charismatische leider, passend bij het element vuur. Dit is de ongemengde primaire kleur.

Blauw: de kleur van de diplomatieke organisator, passend bij het element water. Hier is de kleur gemengd met grijs.

Indigo: de kleur van de gerespecteerd visionair, passend bij het element aarde. Deze kleur is gemengd met zwart en krijgt hierdoor een diepere uitstraling.

Lichtblauw: de kleur van de vlotte communicator, passend bij het element lucht. Hier is de kleur gemengd met wit.

Draag jij tinten van blauw of heb je ze in huis?

bij Pluche 365 dagen groeien met Persoonlijke Kracht

Wil jij:

  • Energie & Balans
  • Plezier & Verbinding
  • Zichtbaarheid & Zelfvertrouwen
  • Succes & Geluk in je werk én je leven
    Zodat je makkelijker je doelen bereikt en daardoor meer kunt betekenen voor anderen?

Schrijf je in voor het gratis programma 365 dagen Groeien met Persoonlijke Kracht. Hiermee inspireer ik je dagelijks om het maximale uit jezelf te halen. En zet ik je aan tot actie om te ontwikkelen en groeien, kleurrijke keuzes te maken en je pad te volgen. Zodat jij vertrouwt op jezelf en laat zien wie je bent.

Ja, super gaaf, ik schrijf met hier in voor elke dag een portie positiviteit.

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.