“Waarom Doe Ik Wat Ik Doe?” Hier bespreken we de diepgaande vraag waar velen van ons over peinzen: waarom doen we eigenlijk wat we doen? Heb je deze vraag al eens aan jezelf gesteld? Wij weten zeker dat velen van jullie dat hebben gedaan. Het is een belangrijke vraag, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze klanten.

Op zoek naar de kern van motivatie

Veel mensen beschouwen deze vraag als een expeditie naar de essentie van wie we zijn, en dat is precies wat het is. Tegelijkertijd is het ook een moeilijke vraag om te beantwoorden. “Ja, waarom doe ik wat ik doe?” Het ondernemerschap of onze huidige baan is misschien gewoon toevallig op ons pad gekomen, en we hebben er nauwelijks bij stilgestaan waarom.

Maar als we niet duidelijk hebben waarom we doen wat we doen, of waarom we een bepaald werk willen doen, hoe kunnen we dan verwachten dat klanten of werkgevers voor ons kiezen? Het begint allemaal met het begrijpen van ons eigen “waarom”.

Het belang van begrijpen van je eigen “waarom”

Voor sommigen van ons kan ondernemerschap of werk betekenen dat we onszelf willen ontwikkelen, dat we willen leren en groeien. Het kan betekenen dat we het verschil willen maken voor anderen of een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.

Als we (nog) niet weten waarom we doen wat we doen, stralen we niet. Maar als we gedreven zijn en heel goed weten waarom we doen wat we doen, dan stralen we aan alle kanten. We gaan schitteren!

Sta eens even stil bij waarom jij ondernemer bent geworden, of waarom je voor deze baan hebt gekozen. Welk element heeft hierin voor jou de meeste betekenis? Laten we ze even op een rijtje zetten: vuur, water, aarde en lucht.

Kraak de code met de elementen

Als je van uitdagende doelen stellen houdt en ze ook wilt bereiken, dan is vuur jouw element.
Als je graag klaarstaat voor mensen die een beroep op je doen, dan is water jouw element.
Aandacht hebben voor kwaliteit en snel zien wat er beter kan, dat is aarde.
En als je graag verhelderende inzichten en onverwachte ideeën deelt, dan is lucht jouw element.

Welk element spreekt jou het meeste aan? Misschien herken je jezelf in meerdere elementen, en dat is helemaal prima! Het belangrijkste is dat je begrijpt waarom je doet wat je doet en dat je dat kunt overbrengen naar anderen.

Dus, waarom doe jij wat je doet? Wat is jouw “waarom”? Neem even de tijd om erover na te denken. Misschien is het iets wat je al weet, of misschien is het iets wat je nog moet ontdekken. Maar onthoud dat het begrijpen van je “waarom” de sleutel is tot het laten stralen van jouw unieke kracht.

Dat is waar het bij Expeditie Eigenheid om draait - het ontdekken van wie je bent en het accepteren van je eigenheid om jouw unieke bijdrage aan de wereld te kunnen leveren. Wij zijn Sanne en Janet en met dit blog hebben wij je geïnspireerd om meer te leren over jezelf. Door bewust te zijn van jouw eigen identiteit, drijfveren en talenten, kun je effectiever communiceren, beter samenwerken met anderen en puur jezelf zijn. Vergeet niet om deze kennis in de praktijk toe te passen.

Tot slot, als je geïnspireerd bent geraakt door de inzichten en ideeën die we hebben besproken en je meer wilt weten over jouw Eigenheid, dan bevelen wij deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek aan. Dit boek is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is aangelegd, gericht is op groei en geïnteresseerd is in het ontwikkelen van hun eigen unieke talenten en het vinden van hun plek in een team, groep, gezin of de samenleving. Dit boek biedt praktische tips en oefeningen om je te helpen je Eigenheid te accepteren en te laten zien in je werk en leven.

Meer informatie over het Eigenheidboek vinden je hier.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche