Geel is de kleur van identiteit & duidelijkheid. Als de lichtste tint van het spectrum is de kleurenpsychologie van geel opbeurend en verhelderend en biedt ze hoop, geluk, vrolijkheid en plezier. In de betekenis van kleuren inspireert geel origineel denken en nieuwsgierigheid.

De kleur geel heeft betrekking op verworven kennis. Het is de kleur die resoneert met de linker- of logische kant van de hersenen die onze mentale vermogens stimuleert en mentale behendigheid en perceptie creëert.

Geel is creatief vanuit een mentaal aspect, de kleur van nieuwe ideeën, en helpt ons nieuwe manieren te vinden om dingen te doen. Het is de praktische denker, niet de dromer.

Zelfvertrouwen

Heb je een tint van geel als kleur van je eigenheid, dan houd je van een uitdaging, vooral van een mentale uitdaging. Als de wetenschapper die voortdurend analyseert en naar beide kanten kijkt voordat hij een beslissing neemt; methodisch en daadkrachtig. En geel is de entertainer, de goedlachse clown.

Geel helpt bij het nemen van beslissingen omdat het verband houdt met heldere gedachten en ideeën, hoewel het vaak impulsief kan zijn. Geel helpt ons bij het focussen, bestuderen en terugroepen van informatie.

Het is de beste kleur om levensvreugde en optimisme op te wekken.  Daarbij is het ook de kleur van het ego; en helpt de kleur je bij het ontwikkelen van je zelfkennis, zelfliefde, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Het is gerelateerd aan ons gevoel voor eigenwaarde. Hoe we ons voelen, over onszelf denken en hoe we door anderen worden waargenomen. Dit is te meten aan de hoeveelheid geel in je kledingkast of interieur.

Zichtbaar

Het zal je niet verbazen dat geel geassocieerd wordt met blijheid en vrolijkheid. Bij geel denken we aan de zon en daar worden we over het algemeen ook blij van. Geel is een kleur die het meest opvalt en het meest zichtbaar is van alle kleuren.

Gele verkeersborden geven altijd iets aan waarbij er aandacht wordt gevraagd van de bestuurder. Het is ook niet voor niets dat voetgangersoversteekplaatsen in Amerika geel met zwart zijn. De wit met zwarte oversteekplaatsen zijn minder makkelijk te zien, vooral op natte en bewolkte dagen.

Balans

Als je de kleur geel niet in balans hebt, kan het zijn dat je sneller last hebt van angst. Omdat de trilling van geel snel beweegt kan het ons onrustig maken. En heeft het de neiging om je mentaal analytischer en kritischer te maken – dit omvat zowel zelfkritiek als kritiek op anderen. Wanneer je op dit moment veel veranderingen in je leven doormaakt, merk je misschien wel dat je de kleur geel niet goed kunt verdragen. Dit gaat meestal weer voorbij. Het betekent dat je op dit moment moeite hebt met alle veranderingen en dat geel te snel voor je trilt, waardoor je gestrest raakt.

Als je favoriete kleur geel is, zal dit ook weerspiegelen in je kleur van je eigenheid

Positieve en minder positieve eigenschappen van de kleur geel

Positieve eigenschappen: optimisme, geluk, zelfvertrouwen, eigenwaarde opgewekt, enthousiasme, plezier, goed gehumeurd, zelfvertrouwen, originaliteit, creativiteit, uitdagend, academisch en analytisch, wijsheid en logica.

Minder positieve eigenschappen: kritisch en veroordelend zijn, overdreven analytisch zijn, ongeduldig en impulsief zijn, egoïstisch, sarcastisch, nerveus, cynisch, hatelijk, laf, wantrouwen, niet-emotioneel en zonder compassie.

Draag jij graag (een tint van) geel?

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche

Lees hier meer over de betekenis van de kleur paars, geel, rood, groen, blauw, oranje, zwart, roze, turkoois, bruin.

Lees hier de uitleg over de kleur van je Eigenheid: paars, geel, rood, groen, blauw, oranje, zwart, roze, turkoois, bruin.

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.

Eigenheidboek digitaal, Janet Weijman, Expeditie Eigenheid

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.