Geel is de kleur van identiteit & duidelijkheid. Als de lichtste tint van het spectrum is de kleurenpsychologie van geel opbeurend en verhelderend en biedt ze hoop, geluk, vrolijkheid en plezier. In de betekenis van kleuren inspireert geel origineel denken en nieuwsgierigheid.

De kleur geel heeft betrekking op verworven kennis. Het is de kleur die resoneert met de linker- of logische kant van de hersenen die onze mentale vermogens stimuleert en mentale behendigheid en perceptie creëert.

Geel is creatief vanuit een mentaal aspect, de kleur van nieuwe ideeën, en helpt ons nieuwe manieren te vinden om dingen te doen. Het is de praktische denker, niet de dromer.

Zelfvertrouwen

De kleur geel houdt van een uitdaging, vooral van een mentale uitdaging. Het is de wetenschapper die voortdurend analyseert en naar beide kanten kijkt voordat hij een beslissing neemt; methodisch en daadkrachtig. En geel is de entertainer, de goedlachse clown.

Geel helpt bij het nemen van beslissingen omdat het verband houdt met heldere gedachten en ideeën, hoewel het vaak impulsief kan zijn. Geel helpt ons bij het focussen, bestuderen en terugroepen van informatie.

Het is de beste kleur om levensvreugde en optimisme op te wekken.  Daarbij is het ook de kleur van het ego; en helpt de kleur je bij het ontwikkelen van je zelfkennis, zelfliefde, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Het is gerelateerd aan ons gevoel voor eigenwaarde. Hoe we ons voelen, over onszelf denken en hoe we door anderen worden waargenomen. Dit is te meten aan de hoeveelheid geel in je kledingkast of interieur.

Zichtbaar

Het zal je niet verbazen dat geel geassocieerd wordt blijheid en vrolijkheid. Bij geel denken we aan de zon en daar worden we over het algemeen ook blij van. Geel is een kleur die het meest opvalt en het meest zichtbaar is van alle kleuren.

Gele verkeersborden geven altijd iets aan waarbij er aandacht wordt gevraagd van de bestuurder. Het is ook niet voor niets dat voetgangersoversteekplaatsen in Amerika geel met zwart zijn. De wit et zwarte oversteekplaatsen zijn minder makkelijk te zien, vooral op natte en bewolkte dagen.

Balans

Als je de kleur geel niet in balans hebt, kan geel angst opwekkend zijn omdat het snel beweegt en ons onrustig kan maken. En heeft het de neiging om je mentaal analytischer en kritischer te maken – dit omvat zowel zelfkritiek als kritiek op anderen. Wanneer je op dit moment veel veranderingen in je leven doormaakt, merk je misschien wel dat je de kleur geel niet goed kunt verdragen. Dit gaat meestal weer voorbij. Het betekent dat je op dit moment moeite hebt met alle veranderingen en dat geel te snel voor je trilt, waardoor je gestrest raakt.

Als je favoriete kleur geel is, zal dit ook weerspiegelen in je persoonlijkheidskleur.

Positieve en minder positieve eigenschappen van de kleur geel

Positieve eigenschappen: optimisme, geluk, zelfvertrouwen, eigenwaarde opgewekt, enthousiasme, plezier, goed gehumeurd, zelfvertrouwen, originaliteit, creativiteit, uitdagend, academisch en analytisch, wijsheid en logica.

Minder positieve eigenschappen: kritisch en veroordelend zijn, overdreven analytisch zijn, ongeduldig en impulsief zijn, egoïstisch, sarcastisch, nerveus, cynisch, hatelijk, laf, wantrouwen, niet-emotioneel en zonder compassie.

Kwaliteiten die horen bij deze kleur

Leergierig: Met honger naar kennis graag blijven leren en weetgierig zijn. Het is belangrijk om kennis van zaken te hebben en houden.

Focus: Met een duidelijk doel voor ogen, helder denken, gericht actie ondernemen en snel beslissen.

Opgewekt: Blijmoedige en goed gehumeurd en brengt een vrolijke, warme en positieve stemming

Nauwkeurig: Werken met precisie en aandacht, waarbij er goed gelet wordt op de kleine dingen

Variaties van deze kleur

Geel: de kleur van de eigenzinnige leermeester, passend bij het element vuur. Dit is de ongemengde, heldere kleur.

Vanillegeel: de kleur van de ijverige optimist, passend bij het element water. Hier is de kleur gemengd met een beetje wit en wordt meer gedempt.

Okergeel: de kleur van de invloedrijke wijze, passend bij het element aarde. Deze kleur is gemengd met zwart en krijgt hierdoor een diepere uitstraling.

Crème: de kleur van de zonnige adviseur, passend bij het element lucht. Hier is de kleur gemengd met veel wit en wordt lichter.

Draag jij graag (een tint van) geel?

bij Pluche 365 dagen groeien met Persoonlijke Kracht

Wil jij:

  • Energie & Balans
  • Plezier & Verbinding
  • Zichtbaarheid & Zelfvertrouwen
  • Succes & Geluk in je werk én je leven
    Zodat je makkelijker je doelen bereikt en daardoor meer kunt betekenen voor anderen?

Schrijf je in voor het gratis programma 365 dagen Groeien met Persoonlijke Kracht. Hiermee inspireer ik je dagelijks om het maximale uit jezelf te halen. En zet ik je aan tot actie om te ontwikkelen en groeien, kleurrijke keuzes te maken en je pad te volgen. Zodat jij vertrouwt op jezelf en laat zien wie je bent.

Ja, super gaaf, ik schrijf me hier in voor elke dag een portie positiviteit

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.