Beslissingen nemen is iets wat we allemaal elke dag doen. Of het nu gaat om het kiezen van onze outfit of grote levensvragen, we staan voortdurend voor keuzes. Maar wat als de beslissing niet zo geweldig uitpakt? Geen zorgen, we duiken erin en ontdekken hoe je met een minder goede keuze om kunt gaan!

Wat te doen als een keuze lastig is?

Sta je voor een lastige keuze? Geen paniek! Het leven zit vol met uitdagende beslissingen, maar er zijn stappen die je kunt nemen om het proces te vergemakkelijken. Begin met rustig na te denken over wat je écht wilt. Neem even de tijd voor jezelf om te reflecteren op je doelen en prioriteiten. Wat is voor jou belangrijk op dit moment? Het kan ook enorm helpen om je gedachten te delen met anderen. Bespreek je twijfels, angsten en overwegingen met vrienden, familie of collega’s. Soms kunnen zij waardevolle inzichten bieden en je helpen de verschillende kanten van de situatie te zien.

Hoe weet je of het de juiste keuze is?

De zoektocht naar de ‘perfecte’ keuze kan een uitdaging zijn, omdat perfectie niet altijd haalbaar is. Luister naar jezelf en wees niet te hard voor jezelf als je niet meteen een ideale oplossing vindt. Onthoud dat gevoelens net zo belangrijk zijn als logisch denken. Combineer je intuïtie met rationele overwegingen. Begrijp dat het leven nu eenmaal niet altijd vlekkeloos verloopt, en dat is helemaal oké. Soms zijn het juist de hobbelige wegen die ons de meeste waardevolle lessen leren.

Waarom maak je soms de verkeerde keuzes?

Het maken van verkeerde keuzes is een menselijke eigenschap. Het kan voortkomen uit onzekerheid, angst of te hoge verwachtingen van onszelf. Het is belangrijk om te beseffen dat dit iedereen overkomt, en het betekent niet dat je tekortschiet. Begrijpen waarom je soms verkeerde keuzes maakt, kan dienen als een sleutel tot persoonlijke groei. Is het angst voor het onbekende, de druk van anderen, of misschien een gebrek aan zelfvertrouwen? Identificeer de redenen en gebruik ze als bouwstenen voor betere keuzes in de toekomst.

Hoe ga je om met minder goede keuzes?

Fouten maken hoort bij het leven. Het belangrijkste is om ze te accepteren en niet te blijven hangen in zelfkritiek. Zie fouten als waardevolle leermomenten en kansen voor persoonlijke groei. Wees vriendelijk voor jezelf en begrijp dat het aanpassen van je plannen een teken is van veerkracht en volwassenheid. Richt je op vooruitgang, niet op perfectie.

Wat helpt bij het maken van keuzes?

Een goede keuze maken is een kunst die gebaseerd is op een evenwicht tussen gevoel en verstand. Stel realistische doelen voor jezelf, verzamel de benodigde informatie en neem de tijd om te beslissen. Soms is het handig om een lijst te maken van de voor- en nadelen van elke optie. Je zult merken dat naarmate je vaker oefent met het maken van keuzes, het proces geleidelijk aan makkelijker wordt.

Kleurpersoonlijkheden en Omgaan met een beslissing die niet de juiste was:

Elke kleurfamilie gaat anders om met een beslissing die niet de juiste was.

De ene is helemaal niet meer benaderbaar, de ander zorgt niet meer goed voor zichzelf en weer iemand anders wordt overmoedig. Natuurlijk hebben we dit weer voor je op een rij gezet per kleurfamilie.

Rood: Voelt zich gefrustreerd omdat dingen anders gaan dan gedacht of gepland.

Oranje: Neemt te veel risico en wordt overmoedig.

Geel: Is te kritisch naar zichzelf en anderen.

Groen: Heeft te weinig tijd voor zichzelf en gebrek aan richting.

Turkoois: Heeft te weinig of geen focus

Blauw: Behoudt uit angst de controle en neemt alle verantwoordelijkheid.

Zwart-wit: Is kil en afstandelijk en heeft weinig energie.

Bruin: Is niet meer vooruit te branden.

Roze: Zorgt niet goed voor zichzelf.

Paars: Is niet benaderbaar, zit in eigen bubbel.

Het omgaan met een beslissing die niet de juiste was vergt zelfreflectie, veerkracht en een positieve mindset. Onthoud dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het mens zijn en een kans biedt voor groei en ontwikkeling. Wat je ook doet, laat een ‘verkeerde’ keuze niet de kracht van je eigen groei beperken.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche