Als we iemand waarderen, erkennen we zijn of haar waarde en betekenis in ons leven. We zien de kwaliteiten, talenten en eigenschappen die deze persoon uniek maken en die een positieve invloed hebben op onze relatie met hen. Maar wat betekent het eigenlijk om jezelf te waarderen? En hoe kun je ontdekken wat anderen in jou waarderen?

Waardering voor anderen

Waardering voor anderen houdt in dat we hun unieke kwaliteiten en bijdragen erkennen en respecteren. Het is belangrijk om open te staan voor de manier waarop anderen ons kunnen beïnvloeden en ons leven kunnen verrijken. Inzicht krijgen in wat anderen in jou waarderen, kan helpen om jezelf beter te begrijpen en te groeien.

Ontdekken wat anderen in jou waarderen

Het ontdekken van wat anderen in jou waarderen kan soms lastig zijn, maar er zijn tools die je hierbij kunnen helpen. Eén van deze tools is het Eigenheidboek, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Persoonlijke Kracht analyse. Deze analyse geeft inzicht in jouw unieke kwaliteiten en sterke punten, en helpt je om te begrijpen wat anderen in jou waarderen.

Aan de hand van de element vuur, water, aarde en lucht krijg je hier al een mooi beeld bij. We lichten ze alle vier kort toe:

Vuur: Doortastendheid
Als element vuur sta jij bekend om je doortastendheid. Je bent gedreven en vastberaden in het bereiken van je doelen. Mensen waarderen jouw vasthoudendheid en enthousiasme. Je durft risico’s te nemen en gaat uitdagingen niet uit de weg. Deze eigenschappen maken jou tot een inspirerend persoon die anderen motiveert om het beste uit zichzelf te halen.

Water: Rust en kalmte
Het element water symboliseert rust en kalmte, en deze eigenschappen worden ook in jou gewaardeerd. Je hebt de gave om stress en spanning te verminderen, zowel bij jezelf als bij anderen. Je bent in staat om dingen met een heldere geest te benaderen en kunt rust brengen in moeilijke situaties. Jouw aanwezigheid werkt geruststellend en zorgt voor een positieve sfeer.

Aarde: Goed georganiseerd zijn
De eigenschap van aarde is orde en structuur, en dit is iets wat anderen in jou waarderen. Je hebt de vaardigheid om aantekeningen en taken goed geordend te houden. Dit zorgt voor efficiëntie en betrouwbaarheid. Mensen weten dat ze op jou kunnen rekenen en waarderen je vermogen om een overzichtelijke en gestructureerde omgeving te creëren.

Lucht: Sociaal vaardig zijn
Het element lucht staat voor communicatie en sociaal contact, en dit is een kwaliteit die anderen in jou waarderen. Je bent gemakkelijk in de omgang en hebt geen moeite met het ontmoeten van nieuwe mensen. Je hebt een natuurlijk charisma en kunt effectief communiceren. Hierdoor leg je gemakkelijk nieuwe contacten en bouw je sterke relaties op.

Jezelf waarderen

We leven in een wereld waarin we vaak de neiging hebben onszelf te vergelijken met anderen. We zien foto’s en berichten op sociale media van mensen die het perfecte leven leiden, waardoor we ons minderwaardig kunnen voelen.
Het is natuurlijk super fijn als je gewaardeerd wordt door anderen. Maar jezelf waarderen is het allerbelangrijkste voor zelfacceptatie en persoonlijke groei. Het gaat niet alleen om het erkennen van je prestaties, maar ook om het accepteren van je fouten en tekortkomingen. Het betekent compassie tonen voor jezelf en jezelf de ruimte geven om te leren en te groeien. Zelfwaardering stelt je in staat om betere keuzes te maken en in balans te blijven.

Onthoudt dat iedereen zijn eigen reis heeft en dat we allemaal uniek zijn. Dit is jouw reminder om jezelf meer te waarderen en hier zijn 7 manieren om dat te doen.

 1. Erken en waardeer je prestaties
  In plaats van altijd gefocust te zijn op wat je nog niet hebt bereikt, is het belangrijk om stil te staan bij wat je al wel hebt bereikt. Schrijf een lijst met al je prestaties, groot en klein, en erken ze. Waardeer het harde werk dat je hebt gedaan om daar te komen en geef jezelf een welverdiende pluim.
 2. Zorg voor zelfzorg
  Het nemen van tijd voor zelfzorg is essentieel bij het waarderen van jezelf. Dit kan betekenen dat je tijd neemt voor ontspanning, meditatie, hobby’s of gewoon even helemaal niets doen. Luister naar wat jouw lichaam en geest nodig hebben en koester die momenten van rust en herstel.
 3. Omring jezelf met positieve invloeden
  Negatieve energie kan een enorme impact hebben op onze eigenwaarde. Probeer jezelf te omringen met mensen die positief zijn, die jou ondersteunen en aanmoedigen. Verwijder giftige relaties uit je leven en creëer een omgeving die jou helpt groeien en bloeien.
 4. Leer van je fouten
  In plaats van jezelf naar beneden te halen wanneer je een fout maakt, zie het als een kans om te leren en te groeien. Fouten maken is menselijk en we kunnen er waardevolle lessen uit halen. Wees niet te hard voor jezelf en sta open voor verbetering.
 5. Vier je Eigenheid
  Ieder van ons heeft zijn eigen talenten, interesses en perspectieven. Waardeer de uniekheid die jij brengt in deze wereld. Doe waar je gepassioneerd over bent en laat anderen zien hoe bijzonder je bent door jouw Eigenheid te accepteren én te laten zien.
 6. Blijf grenzen stellen
  Het is belangrijk om grenzen te stellen en vast te houden aan jouw waarden en behoeften. Zeg nee tegen dingen die niet goed voelen of die jouw eigenwaarde aantasten. Respecteer jezelf genoeg om alleen relaties, werk of situaties toe te laten die positief bijdragen aan jouw groei.
 7. Wees dankbaar voor wie je bent
  Last but not least, wees dankbaar voor de persoon die je bent geworden. Erken al jouw sterke punten, eigenschappen en successen. Focus op je mentale ontwikkeling en kijk naar wat er wél is.

Het aller belangrijkste is je zelfwaardering en niet alleen de erkenning van externe waardering. In een wereld vol vergelijkingen en sociale media, is het noodzakelijk om jezelf te accepteren met al je prestaties, fouten en tekortkomingen. Zelfwaardering vormt de sleutel tot zelfacceptatie en persoonlijke groei, waardoor je in staat bent om bewuste keuzes te maken en in balans te blijven. Geef jezelf die welverdiende compassie, ruimte om te groeien en de vrijheid om te zijn wie je bent.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche