Als je teveel gefocust bent op het leveren van kwaliteit, kan dit soms negatieve gevolgen hebben. Hoewel het belangrijk is om streven naar uitmuntendheid in je werk, kan overdreven perfectionisme leiden tot verlies van efficiëntie en een gebrek aan realisme. Hierdoor loop je het risico dat je te lang bezig bent met kleine details, wat ten koste gaat van je productiviteit en het behalen van je deadlines.

Iedereen heeft sterke kwaliteiten die hen onderscheiden, maar soms kunnen deze kwaliteiten doorschieten en juist het tegenovergestelde effect hebben. In dit blog gaan we dieper in op wat er gebeurt als je doorschiet in je kwaliteiten, hoe je je kwaliteiten kunt ontdekken, wat negatieve kwaliteiten zijn, het verschil tussen kwaliteiten en valkuilen, en specifieke valkuilen per element (vuur, water, aarde en lucht) die anderen mogelijk minder aan je waarderen.

Hoe weet je wat je kwaliteiten zijn?

Om te achterhalen wat je kwaliteiten zijn, kun je feedback verzamelen van anderen, zoals collega’s, vrienden of familieleden. Zij schetsen dan een beeld waarvan zij dénken dat jij goed in bent. Als je het echt zeker wilt weten, kijk dan in deel 1 van je Eigenheidboek. Daar staan jouw kwalitieten zwart op wit. Deze informatie helpt je om je sterke punten beter te begrijpen en ze verder te ontwikkelen.

Wat zijn negatieve kwaliteiten?

Naast positieve kwaliteiten bestaan er ook negatieve kwaliteiten. Dit zijn eigenschappen die anderen minder aan je waarderen en waar je zelf misschien ook niet zo trots op bent. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze negatieve kwaliteiten, zodat je eraan kunt werken om ze te verbeteren of compenseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ongeduld, slordigheid of gebrek aan empathie.

Het verschil tussen kwaliteiten en valkuilen

Het verschil tussen kwaliteiten en valkuilen is dat kwaliteiten positieve eigenschappen zijn waar je in uitblinkt, terwijl valkuilen negatieve eigenschappen zijn die je kunnen belemmeren. Het is mogelijk dat bepaalde kwaliteiten zich ontwikkelen tot valkuilen als je er te ver in doorschiet. Bijvoorbeeld, iemand die heel sociaal en extravert is kan zich soms zo op anderen richten dat ze hun eigen behoeften verwaarlozen.

Valkuilen per element

Binnen de elementen vuur, water, aarde en lucht zijn er specifieke valkuilen die anderen misschien minder aan je waarderen.

  • Vuur (Overheersend): Het risico bestaat dat je te veel de baas speelt over anderen, waardoor samenwerking bemoeilijkt wordt.
  • Water (Gebrek aan tempo en interesse): Een trage aanpak en gebrek aan interesse kunnen anderen ontmoedigen en samenwerking belemmeren.
  • Aarde (Risico’s en achterdocht): Het constant zien van risico’s en achterdochtig zijn in alles, kan anderen afschrikken en het vertrouwen ondermijnen.
  • Lucht (Te veel praten en overpositief): Overmatig praten en een te positieve kijk op alles kan irritatie opwekken omdat je de realiteit uit het oog verliest.

Wat hebben gewoontes met je valkuil te maken?

Valkuilen kunnen ons allemaal overkomen, en het is belangrijk om te begrijpen hoe onze gewoontes hiermee verband houden. Hoe voorkom je dat je in je oude valkuil trapt? Het antwoord ligt in het begrijpen van de rol die gewoontes spelen bij het creëren en in stand houden van deze valkuilen.

De invloed van gewoontes op valkuilen

Gewoontes zijn routines die we ontwikkelen door herhaaldelijk gedrag. Ze kunnen positief of negatief zijn, afhankelijk van hoe ze ons beïnvloeden. In het geval van valkuilen zijn het vaak negatieve gewoontes die ervoor zorgen dat we steeds weer in dezelfde fout stappen.

Perplexity en Burstiness: sleutelfactoren voor verandering

Bij het aanpakken van onze valkuilen is het nodig om rekening te houden met twee belangrijke concepten: “perplexity” en “burstiness”.

Perplexity betekent eigenlijk hoe verrast of in de war we kunnen raken als er onverwachte dingen gebeuren. Stel je voor dat je in een situatie bent waarin je normaal gesproken in de problemen raakt. Als er iets onverwachts gebeurt, kan dit je in de war brengen en je laten terugvallen in dezelfde fouten. Perplexity draait dus om hoe goed we omgaan met verrassingen en of we daardoor teruggaan naar onze slechte gewoontes.

Burstiness is een ander woord dat iets zegt over hoe goed we kunnen reageren op uitdagingen. Het gaat erom of we snel en goed kunnen handelen als er iets moeilijks gebeurt. Stel je voor dat je een plan hebt om niet in je valkuil te stappen. Burstiness gaat over hoe goed je dat plan kunt uitvoeren als de situatie moeilijk wordt.

Waarom Zijn deze begrippen belangrijk?

Als we proberen te voorkomen dat we steeds weer in dezelfde problemen belanden, moeten we begrijpen hoe we omgaan met verrassingen en hoe goed we reageren op moeilijke momenten. Als we beter begrijpen waarom we soms teruggaan naar onze oude gewoontes, kunnen we manieren vinden om dat te voorkomen. Het is als een soort gereedschap om jezelf te helpen, zodat je sterker kunt worden en minder snel in dezelfde valkuilen terechtkomt.

Praktische tips om je valkuilen te vermijden

  1. Bewustwording: Het begint allemaal met het herkennen van je valkuilen en de gewoontes die daarmee gepaard gaan. Observeer jezelf en identificeer de triggers die ervoor zorgen dat je in dezelfde valkuil stapt.
  2. Alternatieve acties: Zodra je bewust bent van je gewoontes, kun je alternatieve acties bedenken die je kunt ondernemen op het moment dat je valkuil dreigt toe te slaan. Door een plan B te hebben, vergroot je je kansen op succes.
  3. Ontwikkel nieuwe gewoontes: Werk aan het creëren van nieuwe, positieve gewoontes die tegengesteld zijn aan je valkuilen. Dit kan tijd en inzet vergen, maar de resultaten zullen zeker de moeite waard zijn.
  4. Ondersteuning zoeken: Wees niet bang om hulp te vragen. Wij staan voor je klaar om je te helpen bij het doorbreken van je negatieve gewoontes.
  5. Volharding en zelfcompassie: Verandering kost tijd en inspanning. Wees geduldig en mild voor jezelf als je een keer terugvalt in je oude gewoontes. Sta op, leer ervan en ga door.

Door je bewust te zijn van je valkuilen, kun je werken aan het verbeteren van jezelf en nog meer je unieke zelf worden. Het is belangrijk om open te staan voor feedback van anderen, zodat je kunt groeien en jezelf continu kunt blijven ontwikkelen.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche