Wat is dat nou eigenlijk, kleur? In de van Dale staat het omschreven als: indruk die het oog krijgt van lichtstralen van bepaalde golflengte, door voorwerpen enz. uitgestraald of teruggekaatst.

Als je aan mij vraagt wat kleur is, antwoord ik je het volgende: Kleur is energie. Kleur is emotie. Kleur is communicatie. Kleur is ontwikkeling. Kleur is nog zoveel meer…

In dit blog neem ik je een stukje mee in de kleurenleer om te taal en de kracht van kleur beter te begrijpen zodat jij hier profijt van hebt in jouw ondernemerschap.

Hoe zien wij kleur?

De wereld om ons heen is vol met kleuren, maar die zitten allemaal in ons hoofd. We ervaren kleur met slechts een van onze zintuigen: ons gezichtsvermogen. Maar hoe komt het dan dat we een sinaasappel als oranje en een aardbei als rood zien? Dat komt omdat we verschillen in de golflengten van licht kunnen waarnemen. Deze golflengten worden opgepikt aan de achterkant van onze ogen. Verschillende delen van onze hersenen – waaronder het gebied dat emoties en herinneringen verwerkt – zetten deze prikkels vervolgens om in beeld.

Kleur is energie

Je ziet kleur wanneer elektromagnetische straling met een golflengte tussen 700 (donkerrood) en 400 (violet) nanometer het oog bereikt. Een nanometer is een miljardste meter. Dit spectrum is het deel van de zonne-energie dat we kunnen zien. Andere vormen van elektromagnetische straling zijn radiogolven, gammastralen, röntgenstralen en microgolven. Het is moeilijk voor te stellen dat het zichtbare licht eigenlijk maar een klein stukje van het elektromagnetische spectrum is en we desondanks miljoenen kleuren kunnen zien!

wat je moet weten over kleur

Kleur is communicatie

Het is een verbazingwekkend verschijnsel. Allerlei tinten zijn altijd en overal om ons heen en ze beïnvloeden alles wat we doen, al realiseren we ons dat nauwelijks. Slechts 20% van onze kleurbeslissingen zijn we ons bewust, ook al nemen we deze beslissingen aan de lopende band: bij het aankleden, bij het eten kopen en koken, bij het winkelen. We hoeven ons maar voor te stellen hoe het zou zijn om zonder kleur te leven om te beseffen hoe sterk wij ons iedere dag opnieuw door kleur laten leiden. Als er geen kleuren zouden zijn, hoe weten we dan of een insect ongevaarlijk is of ons misschien gaat steken, of we veilig een weg over kunnen steken, of een vrucht rijp is of giftig? Kleur biedt ons een heldere route om erachter te komen wie we zijn. Als we contact maken met kleuren, maken we contact met ons gevoel. En als we contact maken met wat we voelen, kunnen we contact maken met wie wij zijn.

Kleur is emotie

De hele dag door word je beïnvloed door kleur. Hoe jij hierop reageert, is grotendeels aangeleerd. Als geel jou een opgewekt gevoel geeft, zou dat kunnen komen door een associatie met geel uit je verleden. De betekenis die we aan kleur geven, is soms ook cultureel bepaald. In het westen wordt blauw gezien als passief, introvert en kalm. In China is het de kleur voor meisjes. Voor de Cherokee indianen is het de kleur van de nederlaag terwijl de farao’s in Egypte deze kleur zagen als de kleur van het geluk voor in het hiernamaals.

Kleur komt binnen via onze ogen, maar dringt door tot ons hart. Het gaat nog een stap verder dan aangeleerd gedrag. Het is verweven met onze emoties en van invloed op hoe we denken en hoe we ons gedragen. Kleur heeft het vermogen om ons gedrag gunstig te beïnvloeden, een positieve draai te geven aan ons leven en ons te doen groeien en opbloeien. Dit alles hangt samen met jouw persoonlijkheid, je culturele achtergrond en de kleurenpsychologie.

In de blogs die je hier in de kennisbank vindt, neem ik je verder mee in de betekenis van kleur, de kleur van je DNA, jouw eigenheid en wat kleur voor jou kan betekenen in jouw persoonlijke groei en je ondernemerschap om focus en richting te geven aan jouw eigenheid voor succes en geluk in je leven.

Wat wil jij graag weten over kleur?

bij Pluche gratis Excursie Laat zien wie je bent

Wil jij:

💛 weten welke stappen jij kan zetten voor succes en geluk in je leven
💜 laten zien wie je bent.
💛 begrijpen wat je communiceert
💜 ontdekken wat je wilt bereiken
💛 voelen welke richting bij je past
💜 
beseffen dat ontwikkelen ook leuk en makkelijk kan

Schrijf je in voor onze GRATIS inspiratiesessie: Excursie 'Laat zien wie je bent.' Tijdens deze excursie word je geïnspireerd om kleur en geur in te zetten ter ondersteuning van je persoonlijke ontwikkeling om focus en richting te geven aan jouw eigenheid voor succes en geluk in je leven.

Ja, super gaaf, ik ga graag mee en kijk hier voor beschikbare data om met plezier en positiviteit te ontdekken wat ik nodig hebt om mezelf succesvol en gelukkig te voelen en dit ook te laten zien.

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.

bij Pluche gratis Excursie Laat zien wie je bent

 

Tijdens deze excursie word je geïnspireerd om kleur en geur in te zetten ter ondersteuning van je persoonlijke ontwikkeling om focus en richting te geven aan jouw eigenheid voor succes en geluk in je leven.

 

Bedankt voor je inschrijving! Check je mailbox (of spam) voor de bevestigingsmail en meer informatie.