‘Ik blijf het toch lastig vinden hoor’ zei ze. ‘Als zelfstandig professional vind ik het belangrijk om er netjes uit te zien. En ik houd heel erg van een zakelijke kledingstijl. Maar in mijn functie als business manager wil niet afstandelijk overkomen. Hoe zorg ik nou voor een goede balans in mijn outfit?’ Omdat dit niet de eerste keer is dat ik deze vraag krijg, deel ik graag met jou de 5 meest gemaakte fouten. Zodat jij die nooit meer hoeft te maken.

Fout 1: Veel donkere kleuren:
Door gebruik te maken van donkere kleuren in je outfit, ben je minder toegankelijk. Een zwart of donkerblauw outfit komt veel voor in een zakelijke omgeving, maar kan er hard en afstandelijk overkomen. Voeg daarom meer vrolijke of lichte kleuren aan je outfit toe.

Fout 2: Hoog contrast:
Hoe hoger het contrast, hoe zakelijker je overkomt. Denk hierbij aan de combinatie zwart-wit of een outfit in marineblauw met een krijtstreep. Door te kiezen voor een medium contrast in ton-sur-ton tinten, een combinatie van drie tinten uit één kleurfamilie, ben je meer toegankelijk.

Fout 3: Stugge of dikke stof:
Een leren jasje, een tweed pantalon of een katoenen blouse stralen meer autoriteit uit, waardoor je afstandelijker overkomt. Kies in dit geval liever voor soepelvallende stoffen zoals een zijden blazer, een voile blouse of een viscose pantalon. En alles wat een ‘aaibare’ stof is, zorgt er ook voor dat je benaderbaar bent.

Fout 4: Rechte en grafische prints:
Wanneer er veel rechte en grafische prints in je outfit zitten, straal je meer afstandelijkheid uit. Denk bijvoorbeeld aan ruitjes, een duidelijk aanwezige verticale streep of een visgraatmotief. Wil je toegankelijker overkomen, kies dan voor ronde vormen, bloemen- of dierenprints.

Stylingtip 5: Top (met puntje) in de broek:
Draag je tops en blousejes altijd ín je broek of rok. Hierdoor lijken je benen langer. En je creëert meer silhouet. Alleen al een puntje van je top of het voorpand van je blouse of truitje er aan de voorkant instoppen heeft al effect, vooral bij wat wijder vallende bovenstukken. En als extraatje camoufleert het ook nog eens eventuele rolletjes.

Kijk vooral wat bij jou persoonlijk past. Ik geloof in de kracht van representatief kleden en dat het echt verschil maakt voor die welbekende eerste indruk. Gebruik bovenstaande informatie dan ook om in te zetten voor de manier waarop jij wilt overkomen. Uiteindelijk gaat het om jou, dat jij je prettig en comfortabel voelt in jouw outfit.

Samengevat:

Fout 1: Veel donkere kleuren

Fout 2: Hoog contrast

Fout 3: Stugge of dikke stof

Fout 4: Rechte en grafische prints

Fout 5: Accessoires

Welke fout ga jij nooit meer maken als je toegankelijk wilt overkomen?

 

Gratis e-book: Laat zien wie je bent met de kracht van kleur.

 

Download mijn gratis e-book en voorkom dat jij voor altijd onder het maaiveld blijft, zoals 70% van de ondernemers.  Maak dagelijks gebruik van dit praktische naslagwerk en laat zien wie je bent!

Dank je wel. Het e-book zit in je mailbox. (Check je spambox als je 'm niet direct ziet)