De feestdagen zijn een tijd van samenkomst, viering en gezelligheid, maar voor velen kunnen ze ook een bron van stress, spanning en pijnlijke emoties zijn. In dit blog gaan we dieper in op hoe je in je kracht kunt blijven tijdens de feestdagen, en daarbij spelen persoonlijke grenzen en je eigenheid een cruciale rol.

Waarom feestdagen stressvol kunnen zijn

Wanneer we de feestdagen met onze familie doorbrengen, worden vaak de patronen binnen het gezinssysteem uitvergroot. Dit kan een rol spelen bij het ervaren van meer stress dan positieve emoties. (Jeugd)trauma’s kunnen worden getriggerd, en je kunt geconfronteerd worden met gevoelens van niet goed genoeg zijn of het idee dat je er niet bij hoort of nooit echt jezelf kunt zijn. Soms voelt het samenzijn eerder als een verplichting dan als een keuze.

Onderhuidse spanningen die niet worden uitgesproken, kunnen de sfeer verpesten. Familieleden kunnen moeite hebben om openlijk over hun gevoelens te praten, waardoor emoties worden vermeden en spanningen zich uiten in passief-agressieve reacties en sarcasme. Het kan nog vermoeiender zijn als familieleden geen verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag, doen alsof alles hen overkomt en altijd de schuld bij anderen leggen.

Het belang van persoonlijke grenzen

Grenzen zijn van essentieel belang om je tijdens de feestdagen te beschermen. Ze markeren de lijn tussen wat van jou is en wat van anderen is. Het trekken van persoonlijke grenzen is niet egoïstisch of gemeen, maar eerder een daad van zelfzorg en zelfbehoud. Het is de manier om je emoties, energie, fysieke ruimte en normen en waarden te beschermen.

De rol van je Eigenheid bij het behouden van je kracht

Jouw unieke Eigenheid en behoeften, speelt een belangrijke rol bij het omgaan met stress en spanningen tijdens de feestdagen. Laten we eens kijken hoe de verschillende kleurfamilies per Eigenheid kunnen helpen:

  • Rood: Als je de neiging hebt om nieuwe projecten te starten, gebruik deze energie dan om actief deel te nemen aan feestvoorbereidingen en zorg voor een positieve sfeer.
  • Oranje: Emotionele zekerheid en intimiteit zijn belangrijk voor jou. Investeer tijd in diepgaande gesprekken en verbind op een dieper niveau met je dierbaren.
  • Geel: Heb je een drang naar kennisvergaren en verandering? Gebruik deze periode om een nieuwe educatie te ontdekken en je comfortzone te vergroten.
  • Groen: Voor degenen die waardering en persoonlijke groei hoog in het vaandel hebben staan, concentreer je op het koesteren van positieve relaties en persoonlijke groei tijdens de feestdagen.
  • Turkoois: Als persoonlijke ontwikkeling en vernieuwing belangrijk voor je zijn, plan activiteiten die je uitdagen en nieuwe ervaringen bieden.
  • Blauw: Voor degenen die waarde hechten aan loyaliteit en uitspreken wat ze willen, communiceer duidelijk over je verwachtingen en behoeften.
  • Zwart/Wit: Bewustzijn verbreden en privacy zijn voor jou cruciaal. Neem de tijd om even tot jezelf te komen en geef duidelijk aan wanneer je behoefte hebt aan wat ruimte.
  • Bruin: Veiligheid en een stabiele basis zijn van groot belang voor je. Creëer een gevoel van stabiliteit en geborgenheid voor jezelf en anderen.
  • Roze: Als liefdevolle verbintenis met anderen centraal staat, besteed extra tijd aan het tonen van waardering en liefde voor je dierbaren.
  • Paars: Als het volgen van je eigen weg en waarden vooropstaat, houd vast aan je persoonlijke overtuigingen en waarden, zelfs als ze afwijken van de norm en je familie.

Tijdens de feestdagen is het essentieel om bewust te zijn van je Eigenheid en persoonlijke grenzen. Het herkennen van patronen binnen je familie en het omgaan met onderhuidse spanningen kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk. Door je Eigenheid te accepteren en je persoonlijke grenzen te respecteren, kun je in je kracht blijven en genieten van de feestdagen zonder overweldigd te raken door stress en spanningen.

Door bewust te zijn van de behoeften die passen bij jouw Eigenheid kun je jezelf en je dierbaren beter begrijpen en ondersteunen tijdens deze bijzondere tijd van het jaar. Het vieren van de feestdagen met je Eigenheid top of mind zal niet alleen je persoonlijke welzijn verbeteren, maar ook de kwaliteit van je interacties en relaties met anderen.

Het is aan jou om deze inzichten toe te passen en de feestdagen op jouw manier te vieren, met respect voor je eigen grenzen en behoeften. Zo blijf je in je kracht tijdens de feestdagen.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid. 
Meer informatie over het Eigenheidboek vinden je hier.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche