In de razendsnelle wereld van vandaag, waar werk en persoonlijke verplichtingen vaak in elkaar overlopen, blijft één essentieel aspect van ons welzijn vaak onderbelicht: het gevoel van geliefd zijn. Of het nu op het werk is of in onze persoonlijke kringen, het ervaren van waardering en liefde draagt bij aan een positieve sfeer en een diepgaand gevoel van verbondenheid. Dit blog neemt je mee in de magie van geliefd voelen, verkent manieren om anderen dit gevoel te schenken, onderzoekt waarom sommigen zich niet geliefd voelen, en bekijkt de unieke behoeften van verschillende persoonlijkheidstypes om liefde en verbondenheid te ervaren.

Wat betekent geliefd voelen eigenlijk?

Geliefd voelen is niet zomaar oppervlakkige genegenheid. Het gaat erom erkend te worden voor wie je bent en gewaardeerd te worden voor wat je bijdraagt. Of het nu op je werk is of in je vriendenkring, dit gevoel draagt bij aan een positieve sfeer en het idee van thuiskomen. Het is niet alleen goed voor je individuele welzijn, maar het zorgt er ook voor dat relaties gedijen en bloeien.

Het belang van geliefd voelen op het werk

Werken is voor veel mensen een groot deel van hun leven. We brengen vaak meer tijd door op ons werk dan thuis. Daarom is het essentieel om je geliefd te voelen op je werk. Een positieve werkomgeving en goede relaties met collega’s kunnen het verschil maken tussen een stressvolle en negatieve ervaring en een plezierige ervaring met veel werkgeluk.

Hoe laat je iemand ervaren dat ze geliefd zijn?

Het antwoord hierop is eigenlijk vrij eenvoudig, maar diepgaand. Het draait allemaal om oprechte aandacht en met het hart luisteren. Het fundament wordt gelegd door erkenning en waardering. Of het nu gaat om het geven van complimenten, laten weten hoeveel iemand voor je betekent, of oprecht interesse tonen in iemands leven, het zijn vaak de kleine, dagelijkse gebaren van compassie en aandacht die een blijvende impact hebben op hoe iemand zich voelt. Hierbij is het uiteraard wel belangrijk om dit te doen op basis van de Eigenheid van de ander. We nemen onszelf even als voorbeeld met de kleurfamilies uit onze blauwdruk. Bij ons allebei is zowel geel als paars goed vertegenwoordigd. Wij voelen ons geliefd wanneer we gestimuleerd worden in het vergaren van kennis en wijsheden. En ook wanneer we gerespecteerd worden om onze grote idealen voor het welzijn van de mensheid.  

Waarom voel ik me soms niet geliefd?

Het gevoel van niet geliefd zijn kan dieper liggen dan je denkt. Vaak zoeken we de oorzaak buiten onszelf. Bijvoorbeeld door een gebrek aan communicatie, waarbij erkenning en waardering onuitgesproken blijven. Of uit onvervulde behoeften, zoals het gebrek aan quality time samen of het verlangen naar begrip en steun. Natuurlijk is het belangrijk om deze gevoelens te bespreken en samen te werken aan het versterken van de onderlinge band. Maar de belangrijkste reden dat je je niet geliefd voelt, komt omdat jij je Eigenheid niet kent. Want als je je Eigenheid kent, ken je jouw grootste kracht. Weet je waar je goed in bent, wat voor jou belangrijk is én waar jij gelukkig van wordt. Dan sta je zelfverzekerd op je plek in je werk en worden de momenten dat jij je niet geliefd voelt, steeds minder.

Behoeften van verschillende Persoonlijkheidstypen per Kleurfamilie:

Elk kleurtype heeft zo zijn of haar eigen behoeften om zich geliefd te voelen. Wanneer je de meest aanwezig kleurfamilie van jouw Eigenheid kent, weet je ook waar jouw behoefte ligt. En niet geheel onbelangrijk… communiceer dit ook naar anderen. Want als jij het niet zegt, hoe kan de ander dan weten wat je nodig hebt?

In het overzicht inspireren wij je met suggesties per kleurfamilie die bijdragen aan de mate waarin jij je geliefd voelt.

Rood: Voor de actievelingen onder ons is het cruciaal om bezig te zijn, uitdagingen aan te gaan en prestaties te erkennen. 

Oranje: Zorg voor ruimte voor zelfexpressie en plezier samen, laat hen vrij in hun keuzes.

Geel: Stimuleer kennisvergaring en deel boeiende informatie, waardeer hun intellectuele nieuwsgierigheid.

Groen: Versterk de band door samen de natuur in te trekken en te genieten van al het moois dat buiten te vinden is.

Turkoois: Respecteer en waardeer hun creatieve ‘popcornhoofd’ vol ideeën om de wereld positief te veranderen.

Blauw: Neem de tijd om te luisteren naar hun gedachten en gevoelens, bied een luisterend oor.

Zwart/wit: Geef ruimte voor persoonlijke verwerking van emoties, zonder oordeel.

Bruin: Toon respect voor tradities en betrokkenheid bij hun culturele erfgoed.

Roze: Erken en waardeer de waarde van kleine momenten in het leven, laat zien dat ze er echt toe doen.

Paars: Heb respect voor en ondersteun hun grootschalige idealen voor het welzijn van de mensheid.

Door aandacht te besteden aan de unieke behoeften van elk persoonlijkheidstype kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen zich geliefd voelt en gedijt. Het erkennen van deze diversiteit bevordert een cultuur van liefde, begrip en wederzijds respect op zowel de werkvloer als in ons persoonlijk leven.

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche