Zwart is de kleur van onafhankelijkheid en continuïteit, het is mysterieus en beschermend. Deze kleur relateert aan wat verborgen is, aan het geheimzinnige en het onbekende. Het creëert een sfeer van mysterie en het houdt dingen verborgen voor de buitenwereld. Technisch gezien is zwart geen kleur, het is de absorptie van alle kleur en de afwezigheid van licht.

Bescherming

In de kleurenpsychologie biedt deze kleur bescherming tegen externe emotionele stress. Je maakt een barrière tussen jezelf en de buitenwereld. Zwart biedt comfort terwijl emoties en gevoelens beschermd worden en kwetsbaarheden, onzekerheden en gebrek aan zelfvertrouwen verborgen worden. Zwart verbergt zich, terwijl wit aan het licht komt. Wat zwart bedekt, wit onthult.

We gebruiken allemaal op verschillende momenten deze kleur om ons op de een of andere manier voor de wereld om ons heen te verbergen. Sommigen van ons gebruiken het om ons gewicht te verbergen; anderen onder ons gebruiken het om onze gevoelens, onze angsten of onze onzekerheden te verbergen.

Elegantie

Zwart impliceert zelfbeheersing en discipline, onafhankelijkheid, een sterke wil, en het geeft een indruk van autoriteit en macht. Wanneer je gaat reizen, of buitenshuis activiteiten onderneemt die niet tot je dagelijkse bezigheden behoren, is het handig om iets zwarts bij je te dragen. Zwart absorbeert namelijk negatieve energie.

Deze kleur wordt ook vaak gezien als een kleur van verfijning, zoals in ‘little black dress’ of ‘black tie event’. Welvarende en op succes gerichte vrouwen kiezen vaak voor zwart, omdat het een indruk kan wekken van elegantie, verfijning en zelfvertrouwen. Deze kleur wordt vaak geassocieerd met sexiness en verleiding, denk aan de verleidster in sexy zwarte lingerie die een sfeer van mysterie en intriges creëert

Autoriteit

In de kleurenpsychologie betekent zwart macht en controle, vasthouden aan informatie en dingen in plaats van uitdelen aan anderen. Door de kracht die het uitstraalt kan het intimiderend, onvriendelijk en ongenaakbaar overkomen. Hierdoor kan het zijn dat er in de communicatie geen tweerichtingsverkeer meer is.
De verkoper die helemaal in het zwart gekleed is, zal veel verkopen, maar weinig vrienden maken. Het straalt autoriteit uit, en het wekt angst in het proces.

Mensen die van zwart houden, kunnen conventioneel, conservatief en serieus zijn, of ze kunnen zichzelf beschouwen als verfijnd of zeer waardig.

Zwart is het einde, maar het einde impliceert altijd een nieuw begin. Wanneer het licht verschijnt, wordt zwart wit, de kleur van een nieuw begin.

Als je favoriete kleur zwart is, zal dit ook weerspiegelen in de kleur van je Eigenheid.

Tieners & identiteit

Tieners hebben vaak behoefte om zwart te dragen. Dit heeft te maken met de overgangsfase van de kindertijd naar volwassenheid. Het betekent het einde van een deel van hun leven en het begin van een ander.  Door het zwart kunnen ze zich verbergen voor de wereld terwijl ze hun eigen unieke identiteit ontdekken. Het is belangrijk dat ze deze fase doorlopen, maar een zorg als het doorgaat tot in de volwassen jaren als ze zwart blijven dragen met uitsluiting van andere kleuren.

Te veel zwart kan depressie en stemmingswisselingen veroorzaken en een negatieve omgeving creëren. In combinatie met alleen wit, kan het een argumentatieve sfeer creëren.

Het beste is om wat kleur bij zwart te gebruiken om de energie lichter en helderder te maken.

Positieve en minder positieve eigenschappen van de kleur blauw

Positieve eigenschappen: ​​Beheerst, diplomatiek, chique, elegant, gracieus, traditioneel, bescherming en comfort, sterk, vooruitstrevend, formeel, verfijnd, verleidelijk, mysterieus, einde en begin. ​

Minder positieve eigenschappen: Onbuigzaam, koppig, vastgeroest, onopvallend, afstandelijk, geheimzinnig, terughoudend, conservatief, serieus, macht en controle, verdriet en negativiteit.

Draag jij vaak zwart of heb je deze kleur in je omgeving?

Dit blog is een samenwerking tussen Het is je gelukt & bij Pluche

Lees hier meer over de betekenis van de kleur paars, geel, rood, groen, blauw, oranje, zwart, roze, turkoois, bruin.

Lees hier de uitleg over de kleur van je Eigenheid: paars, geel, rood, groen, blauw, oranje, zwart, roze, turkoois, bruin.

Bevoegd om als gecertificeerd Persoonlijke Krachtcoach te werken met de Persoonlijke Kracht methode.

Eigenheidboek digitaal, Janet Weijman, Expeditie Eigenheid

Expeditie Eigenheid draait om het ontdekken en accepteren van wie je bent, zodat je een unieke bijdrage aan de wereld kunt leveren.

Wij zijn Sanne en Janet. Samen nemen we je mee op een boeiende expeditie van ratio naar intuïtie, met als eindbestemming: meer rust in jouw hoofd en in jouw leven.

Als bedenkers van de E.I.G.E.N.H.E.I.D. methode brengen wij op een enthousiaste en deskundige manier helderheid in onderwerpen als Energie, Identiteit, Groei, Emoties, Nieuwsgierigheid, Heling, Evenwicht, Intuïtie en Duidelijkheid

Als je enthousiast bent geworden door de inzichten en ideeën die we besproken hebben en als je meer wilt weten over jouw Eigenheid, raden we jou aan om deel 1 van jouw gepersonaliseerde Eigenheidboek te lezen. Dit boek is geschikt voor ondernemers en professionals die nieuwsgierig zijn, gericht zijn op groei en interesse hebben in het ontwikkelen van hun eigen uniekheid.